Kalinamam Turkijos aktyvistui O. Kavalai skirta Vaclavo Havelo žmogaus teisių premija | KaunoDiena.lt

KALINAMAM TURKIJOS AKTYVISTUI O. KAVALAI SKIRTA VACLAVO HAVELO ŽMOGAUS TEISIŲ PREMIJA

  • 0

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) pirmadienį paskelbė, kad šių metų Vaclavo Havelo žmogaus teisių premiją skyrė iki gyvos galvos įkalintam Turkijos pilietinės visuomenės lyderiui Osmanui Kavalai.

66-erių O. Kavala kaltinamas įvairiausiais nusikaltimais – nuo šnipinėjimo ir 2013 metų protestų finansavimo iki dalyvavimo nepavykusiame 2016-ųjų bandyme nuversti Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną). 

Jis buvo sulaikytas 2017-ųjų spalį, o 2002-aisiais nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tariamą bandymą nuversti R. T. Erdogano vyriausybę.

„Man labai liūdna, kad jo nėra čia su mumis, atsiimti šio apdovanojimo. Šis apdovanojimas yra labai svarbus“, – sakė jo žmona Ayse Bugra Kavala (Aišė Buhra Kavala), atsiimdama apdovanojimą iš Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pirmininko Tiny Kox (Tinio Kokso).

Turkijos atsisakymas vykdyti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą nedelsiant paleisti aktyvistą pakenkė Ankaros santykiams su sąjungininkais Vakaruose.

Europos Taryba inicijavo pažeidimų nagrinėjimo procedūrą prieš Turkiją dėl jos elgesio su O. Kavala. 

Dėl šių veiksmų Turkija gali būti pašalinta iš pagrindinės senojo žemyno žmogaus teisių organizacijos.

Kritikai taip pat teigia, kad ši situacija atspindi Turkijos žmogaus teisių padėties blogėjimą per antrąjį R. T. Erdogano valdymo dešimtmetį.

Praėjusį mėnesį Turkijos Aukščiausiasis Teismas paliko galioti O. Kavalos nuosprendį ir įkalinimą iki gyvos galvos dėl kaltinimų bandymu nuversti R. T. Erdogano vyriausybę per 2013 metais vykusius masinius protestus. 

O. Kavala neturi galimybės pateikti apeliacinio skundo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS