Kanada ragina Baltarusiją surengti naujus rinkimus | KaunoDiena.lt

KANADA RAGINA BALTARUSIJĄ SURENGTI NAUJUS RINKIMUS

  • 2

Kanada nepripažįsta oficialių Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų ir ragina surengti naują balsavimą, pirmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne'as (Fransua Filipas Šampanas).

„Kanada nepriima šių falsifikuotų prezidento rinkimų rezultatų. Mes raginame surengti laisvus ir teisingus rinkimus ir atlikti kruopštų ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) tyrimą“, – parašė kanadiečių diplomatijos vadovas tviteryje.

Be to, savo pareiškime jis pasmerkė smurtą prieš taikius protestuotojus.

„Tūkstančiai žmonių Baltarusijoje išėjo į gatves reikalaudami nutraukti milicijos brutalumą, paleisti politinius kalinius ir surengti sąžiningus rinkimus. Mes ir toliau remsime Baltarusijos žmones ir dirbsime su tarptautiniais partneriais, kad jų balsai būtų išgirsti, o už kėsinimąsi į demokratiją atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – pareiškė F.-Ph. Champagne'as.

Airija nepripažįsta rinkimų Baltarusijoje rezultatų

Airija nelaiko Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų tautos demokratinės valios pasireiškimu ir nepripažįsta jų rezultatų. Tai sakoma pirmadienį paskelbtame oficialiame Airijos URM vadovo Simono Coveney`io pareiškime.

„Aš labai nerimauju dėl padėties Baltarusijoje ir griežtai smerkiu žmogaus teisių pažeidinėjimą šalyje, – pažymima dokumente. – Rinkimų rezultatų negalima laikyti legitimiais dėl piliečių bauginimo ir suėmimų iki ir po balsavimo“. „Airija nepripažįsta rinkimų rezultatų ir nelaiko jų baltarusių tautos demokratinės valios pasireiškimu“, – pridūrė ministras.

URM vadovas taip pat pareiškė, kad Airijos ir Baltarusijos žmonės palaiko glaudžius ryšius ir airiai „atidžiai stebi įvykius šalyje prie Europos Sąjungos sienų“. „Mes kartu su tarptautine bendrija turime siekti, kad būtų gerbiamos žmonių demokratinės teisės, tik Baltarusijos piliečiai turi nulemti savo ateitį“, – pabrėžė S. Coveney`is. Jis pritarė sprendimui trečiadienį sušaukti skubų Europos Vadovų Tarybos posėdį, skirtą padėčiai Baltarusijoje.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vinis

Taigi Lukašenka pamatys viso pasaulio nuomonę...ir tada žmogus priims teisingą sprendimą...

Vel

Kiša nosį į svetimą suverene šalį kas per sušilti vakarai visur nori kraujo koks jūsų reikalas padlos kur Kanada o kur Baltarusija ,reikia karo būtinai kad tokius išmatas sunaikintų jau atsibodo ,man tik keista kodėl neatsibodo dar Rusijai taip žinoma karas tai ne uogienė valgyti niekas nenori,bet kas per daug tas per daug į savo pidera.....tos žiūrėkit

SUSIJUSIOS NAUJIENOS