Kanados premjeras parlamente atsiprašė už nacių gretose kovojusio veterano pagerbimą | KaunoDiena.lt

KANADOS PREMJERAS PARLAMENTE ATSIPRAŠĖ UŽ NACIŲ GRETOSE KOVOJUSIO VETERANO PAGERBIMĄ

  • 0

Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) trečiadienį parlamente atsiprašė po to, kai parlamento pirmininkas viešai, bet per klaidą pagerbė ukrainietį veteraną, kuris Antrojo pasaulinio karo metais kovojo nacių pusėje.

Praėjusią savaitę per Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą įvykęs incidentas sukrėtė Kanadą, privertė atsistatydinti parlamento pirmininką ir sukėlė diplomatinę sumaištį.

„Norėčiau be išlygų atsiprašyti už tai, kas įvyko penktadienį, prezidento V. Zelenskio ir Ukrainos delegacijos už padėtį, į kurią jie pateko, visų mūsų, kurie ten dalyvavome“, – įstatymų leidėjams sakė premjeras.

„Nesąmoningai pripažinti šį asmenį buvo baisi klaida ir nuo nacių režimo rankos skaudžiai nukentėjusių žmonių atminimo paniekinimas“, – pridūrė J. Trudeau.

Kalbėdamas parlamente premjeras turėjo omenyje praėjusios savaitės nutikimą, kuris sukėlė sumaištį per V. Zelenskio vizitą Kanadoje.

V. Zelenskis lankėsi Kanadoje, siekdamas sutelkti Vakarų šalių paramą Ukrainos kovai su Rusijos invazija.

Penktadienį Kanados parlamento pirmininkas Anthony Rota (Entonis Rota) pagerbė 98 metų ukrainiečių imigrantą Jaroslavą Hunką, kuris esą kovojo už Ukrainos nepriklausomybę.

Po to paaiškėjo, kad J. Hunka tarnavo su naciais susijusiame kariniame dalinyje.

Anksčiau trečiadienį J. Trudeau sakė, kad ši klaida yra didžiulė gėda parlamentui ir pačiai Kanadai. Jis taip pat atsiprašė Kanados visuomenės ir viso pasaulio žydų.

Nepaprastai neramu, kad Rusija ir jos rėmėjai šią šiurkščią klaidą politizuoja, siekdami skleisti melagingą propagandą apie tai, už ką kovoja Ukraina.

„Tai buvo siaubingas milijonų žmonių, žuvusių per Holokaustą, atminimo pažeidimas“, – sakė premjeras.

Atsistatydindamas A. Rota sakė, kad apgailestauja dėl padarytos klaidos, kuri sukėlė skausmo Kanados ir kitų šalių žydams.

Kanados vyriausybė patyrė itin didelį spaudimą dėl šio įvykio, kurį opozicijos lyderis konservatorius Pierre'as Poilievre'as (Pjeras Pualievras) pavadino didžiausia diplomatine gėda šalies istorijoje.

Parlamento pirmininkui pasakius, kad J. Hunka yra Antrojo pasaulinio karo veteranas, kovojęs su rusais už Ukrainos nepriklausomybę, „Ukrainos didvyris ir Kanados didvyris“, parlamento nariai J. Hunkai plojo atsistoję.

Ne pelno organizacija „Friends of Simon Wiesenthal Center“ (FSWC) nurodė, kad J. Hunka tarnavo nacių kariniame dalinyje – 14-ojoje SS grenadierių divizijoje, kurios Antrojo pasaulinio karo metais įvykdyti nusikaltimai žmonijai yra išsamiai dokumentuoti.

Žydų teisių grupė šį incidentą pavadino šokiruojančiu ir keliančiu didelį susirūpinimą.

Rusija greitai sureagavo į incidentą ir pareiškė, kad Kanada dabar privalo patraukti J. Hunką atsakomybėn.

Jau daugelį metų Maskva vaizduoja žydo Volodymyro Zelenskio vadovaujamą Ukrainos valdžią kaip neonacistinę ir šį naratyvą aktyviai naudoja valstybės kontroliuojamoje žiniasklaidoje, kad pateisintų invaziją į Ukrainą.

Rusijos ambasadorius Kanadoje Olegas Stepanovas pasmerkė šį incidentą ir paragino Kanados premjerą atsiprašyti Maskvos už karo nusikaltimus, kuriuos įvykdė J. Hunka ir jo divizija.

Kanadoje gyvena antra pagal dydį ukrainiečių diaspora pasaulyje po Rusijos.

J. Trudeau sakė, kad Kanada labai apgailestauja dėl situacijos, kurioje atsidūrė V. Zelenskis ir Ukrainos delegacija. Jis pareiškė, kad Otava taip pat atsiprašė Kyjivo.

„Nepaprastai neramu, kad Rusija ir jos rėmėjai šią šiurkščią klaidą politizuoja, siekdami skleisti melagingą propagandą apie tai, už ką kovoja Ukraina“, – nurodė premjeras. 

Gairės: Kanados premjeras, Justinas Trudeau, atsiprašė, nacių gretose kovojusio veterano pagerbimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS