Kandidatai į Ukrainos prezidentus varžėsi dėl E. Macrono ir A. Merkel palankumo | KaunoDiena.lt

KANDIDATAI Į UKRAINOS PREZIDENTUS VARŽĖSI DĖL E. MACRONO IR A. MERKEL PALANKUMO

  • 17

Abu kandidatai į Ukrainos prezidentus, favoritas komikas Volodomyras Zelenskis ir dabartinis valstybės vadovas Petro Porošenka, penktadienį nuvyko į Paryžių ir Berlyną siekti tarptautinio palaikymo likus devynioms dienoms iki lemtingo rinkimų antrojo turo.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) Paryžiuje priėmė politikos naujoką V. Zelenskį, o vėliau susitiko su P. Porošenka.

41 metų V. Zelenskiui – šou verslo atstovui, penkeri metai po 2014-ųjų Ukrainos revoliucijos pasinaudojusiam visuomenėje tvyrančiu nusivylimu tradicine politika – susitikimas su bendraamžiu E. Macronu buvo svarbus pasiekimas.

„Labai šaunu“, – susitikimą apibūdino V. Zelenskis.

„Šnekėjome apie gyvenimą, šnekėjome apie svarbius dalykus", – sakė jis „Laisvosios Europos radijui“/„Laisvės radijui“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).

„Kalbėjome apie karo užbaigimą Donbase“, – pridūrė kandidatas į prezidentus, turėdamas omenyje prorusiškų separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje.

Kaip rodo apklausos, V. Zelenskis, kurio vienintelė politinė patirtis yra prezidento vaidmuo viename televizijos seriale, per balandžio 21 dieną numatytą rinkimų antrąjį ratą gali lengvai įveikti P. Porošenką ir ateiti į valdžią Ukrainoje, laikomoje buferine valstybe tarp Europos ir Rusijos.

V. Zelenskio rinkimų kampanijos vadovas Ivanas Bakanovas atskleidė, kad per minėtą susitikimą taip pat buvo aptarta korupcija bei ekonominės reformos Ukrainoje ir, „žinoma, rinkimų antrasis turas“.

„Tai buvo labai teigiamas susitikimas – susitikimas, per kurį abu vyrai susipažino, apsikeitė nuomonėmis ir dėl dvišalių santykių, ir dėl šalies (Ukrainos) raidos“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė I. Bakanovas.

„Svajonių komanda“

Po susitikimo V. Zelenskis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė nuotrauką, kurioje matyti Paryžiuje laimingai besišypsantys pats komikas ir jo padėjėjai, įskaitant buvusį Ukrainos finansų ministrą Oleksandrą Danyliuką. Virš nuotraukos užrašyta: „Svajonių komanda“.

P. Porošenka, per pirmąjį rinkimų ratą nusileidęs V. Zelenskiui, karštligiškai siekia perrinkimo, todėl pamėgino kuo daugiau išspausti iš susikimų tiek su E. Macronu, tiek su Vokietijos kanclere Angela Merkel, su kuria kalbėjosi anksčiau penktadienį.

„Mums buvo labai aiškiai patvirtinta, kad iš karto po mano perrinkimo – buvome įtikinti, kad bus tokia galimybė – bus sušauktas susitikimas aukščiausiu „Normandijos formato“ lygiu“, – reporteriams pareiškė P. Porošenka, kalbėdamas apie taikos derybas, kurių tikslas yra užbaigti penkerius metus besitęsiantį konfliktą tarp Kijevo ir Rusijos remiamų sukilėlių.

„Manau, kad laimės Petro Porošenka“, – pridūrė jis.

53 metų buvęs magnatas, praturtėjęs iš šokolado verslo, prisistato kaip vienintelis kandidatas, pajėgus duoti atkirtį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Maskvą kurstant Rytų Ukrainoje 2014 metais įsiplieskusį konfliktą, pareikalavusį jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukrainiečių lyderis socialiniuose tinkluose pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti ant Eliziejaus rūmų laiptų stovintys jis pats ir besišypsantis E. Macronas.

„Malonu susitikti su nuoširdžiu Ukrainos draugu“, – parašė P. Porošenka.

E. Macrono sprendimas susitikti su rinkimų kovos favoritu V. Zelenskiu, nors valstybių lyderiai paprastai priima tik jų rango užsienio politikus, kiek suerzino Kijevą.

„Keista situacija“

„Tai labai nemaloni ir keista situacija“, – prieš vizitą naujienų agentūrai AFP sakė vienas ukrainiečių diplomatinis šaltinis. Kitas šaltinis pavadino susitikimą su V. Zelenskiu „nuotakos apžiūra“.

Tuo metu šaltiniai Prancūzijos prezidentūroje E. Macrono sprendimą aiškino komiko sėkme per kovo 31 dieną įvykusį pirmąjį rinkimų ratą, kai V. Zelenskis surinko kone dvigubai daugiau balsų negu P. Porošenka.

Ukrainiečių lyderis taip pat pareiškė, kad anksčiau penktadienį įvykęs jo susitikimas su A. Merkel taip pat buvo sėkmingas.

Per bendrą spaudos konferenciją su P. Porošenka vokiečių kanclerė pranešė, kad pakvietė jį į Berlyną tęsti „nuolatinio keitimosi“ informacija saugumo srityje.

„Manau, svarbu, kad tęstumėm diskusiją, net jei vyksta rinkimai“, – nurodė ji.

Kalbėdamas Berlyne P. Porošenka nesureikšmino V. Zelenskio, kaip pašaliečio, statuso ir pareiškė žurnalistams: „Turime politikų, nepriklausančių politinei sistemai, bet toks (reiškinys) egzistuoja ir kitose Europos dalyse. Ukraina nėra išimtis“.

Ketvirtadienį paviešintos apklausos rezultatai rodo, kad per antrąjį turą už aktorių ruošiasi balsuoti 61 proc. rinkėjų, o už P. Porošenką – vos 24 procentai.

Nors kampanija kartais virsdavo farsu – pavyzdžiui, kai pareikalavus V. Zelenskiui abu vyrai kreipėsi dėl pažymos, kad nepiktnaudžiauja alkoholiu ar narkotikais – 45 mln. gyventojų turinčiai Ukrainai, vienai skurdžiausių Europos šalių, ant kortos pastatyta labai daug.

V. Zelenskis net galutiniu kampanijos etapu vengė tradicinių mitingų ir vietoje jų rengė satyros šou, pasinaudodamas ukrainiečių nusivylimu dėl korupcijos ir šlubuojančios ekonomikos.

Kritikai teigia, kad politikos naujoko programa yra miglota, ir abejoja jo gebėjimais vadovauti krizę išgyvenančiai šaliai.

P. Porošenkos šalininkai teigia, kad jam pavyko integruoti Ukrainą į Vakarų struktūras, atkurti šalies kariuomenę ir įkurti nepriklausomą nuo Rusijos Ortodoksų Bažnyčią.

GALERIJA

  • Volodomyras Zelenskis <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir Emmanuelis Macronas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Vidai

Eik tu:) pagaliau supratai kad ukrainoje visada buvo 2 baltos ir 2 juodos spalvos. Rytai ir zapadencai:) Turim tik tai Leninas sukure ir Stalinas suklijavo. O be to tik chiubas ir prišykti šarovarai

Vida

Jeigu rinkimus laimes Zelenskis,tai Ukrainai vadovaus prorusiskas narkomanas.Uz ji balsuoja visa rusiskoji gyventoju bendruomene,vadovaujama Putino televizoriaus propogandos. Lietuva,laikykis!Tai blogai ir mums,pavizdys rusams,ka gali padaryti propoganda.

Jelena

Jus atsitiktinai ne ekstrasensas? „Мне этот климат посоветовала моя экстрасенс. ―«Экстра»-кто? ―Сенс! Она будущее провидит.―А то ведь как экстрасенса выявляют - его сразу на учет ставят. ―Он тогда работает в государственном масштабе. ―Провидит, что происходит за рубежом. ―Экстрасенс делает запрос в космос: «Так, мол, и так, мол! Как?» ―Шестнадцать гуманоидов нашли на месте аварии. Небольшого роста, в среднем метр двадцать. Зеленого цвета, бесполые (!). Знаете, такие мудрые грустные глаза. ―А вы что, их видели, Раиса Захаровна?―Я, видела? Их никто не видел.» (фильм «Любовь и голуби»).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS