Karalienė kalėdinėje kalboje ragins išlikti ramius, nepaisant „Brexit“ audrų | KaunoDiena.lt

KARALIENĖ KALĖDINĖJE KALBOJE RAGINS IŠLIKTI RAMIUS, NEPAISANT „BREXIT“ AUDRŲ

  • 0

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) savo kalėdiniame sveikinime išstojimo iš Europos Sąjungos įgyvendinimo suskaldytai Jungtinei Karalystei ragins išsaugoti pagarbą ir mandagumą.

Kasmetinis kalėdinis sveikinimas, kuris antradienį bus transliuojamas per televiziją, suteiks 92 metų monarchei retą progą pasidalinti savo mintimis apie „Brexit“.

Paprastai karališkoji šeima vengia kištis į politinį šalies gyvenimą ir į kasdienines Vestminsterio bei Dauningo gatvės peštynes.

Remiantis Bakingamo rūmų paskelbtomis kalbos ištraukomis, Elizabeth II ir šį kartą tiesiogiai nekalbės apie kitų metų kovo 29 dienos JK pasitraukimą iš ES, nutraukiant 46 metų narystę Bendrijoje.

Tačiau ji atkreips dėmesį, kad „net ir giliausių nesutarimų atveju, pagarba kitam asmeniui ir jo laikymas žmogumi visada yra geras pirmas žingsnis link didesnio tarpusavio supratimo“.

Karalienės sveikinimas užbaigia neramumų kupiną mėnesį, per kurį ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) atlaikė kiečiausių savo partijos euroskeptikų bandymą ją nuversti.

Visa Th. May vyriausybės „Brexit“ strategija gali subliūkšti finišo tiesiojoje, kai kitą mėnesį parlamentas tvirtins jos pasiektą skyrybų su ES susitarimą.

Vyriausybės vadovė buvo priversta atidėti gruodį planuotą balsavimą dėl šios sutarties pripažinusi, kad ji nebus patvirtinta.

Th. May parašė kalėdinį straipsnį, kuriame ragino įstatymų leidėjus užbaigti šią sagą ir leisti žmonėms „sutelkti dėmesį į tikrai svarbius dalykus“.

„Kuo greičiau parlamentarai pritars teisingam „Brexit“ susitarimui, tuo greičiau mes galėsime sugrįžti spręsti tų klausimų ir kurti šalį, kuri tinka visiems“, – parašė Th. May.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) savo iš anksto įrašytame kalėdiniame sveikinime sakė, kad atėjo laikas apsvarstyti, kaip „galime sukurti teisingą visuomenę, kuri tiktų visiems“.

Kuo greičiau parlamentarai pritars teisingam „Brexit“ susitarimui, tuo greičiau mes galėsime sugrįžti spręsti tų klausimų ir kurti šalį, kuri tinka visiems.

„Niekada nesensta“

Didžiosios Britanijos atsiskyrimas nuo ES be prekybos sutarties gali labai greitai sukelti rimtų ekonominių problemų.

„Brexit“ šalininkai sako, jog šią kainą vertą sumokėti už nepriklausomybę nuo Briuselio pareigūnų ir jų diktuojamų taisyklių.

Šiuo klausimu verdančios diskusijos yra emocingos ir daugeliui net asmeniškos, nes 2016 metų vykusiame referendume už „Brexit“ pasisakė 52 proc. rinkėjų, o prieš – 48 procentai.

Nuo to laiko šalyje vyksta nesibaigiantys ginčai.

Karalienė Elizabeth savo kalboje pasakys, kad taikos žinutė, kurią neša Jėzaus Kristaus gimimas per Kalėdas, yra labai aktuali šiuo metu.

„Aš manau, kad jo (atnešta) taikos ir geros valios žemėje žinutė niekada nesensta, – sakoma karalienės kalboje. – Į ją gali atsižvelgti visi; ji reikalinga ne mažiau nei kada nors anksčiau.“

Per 66 metus Didžiosios Britanijos soste karalienės Elizabeth II vyriausybėms vadovavo 13 ministrų pirmininkų, pradedant Winstonu Churchilliu (Vinstonu Čerčiliu).

Karalienės ilgaamžiškumas ir geras humoro jausmas padėjo jai tapti vienu populiariausių šalies žmonių, nevengiančių geranoriškai pajuokauti apie kitus karališkosios šeimos atstovus.

Tačiau jos amžius neišvengiamai verčia susimąstyti apie permainas, kurias į Bakingamo rūmus atneš 70 metų princas Charlesas (Čarlzas) – mažiau populiarus karalienės sūnus.

Savo kalboje Elizabeth II taip pat pripažins, kad permainų laikais, besikeičiant politiniams vėjams, ji stiprybės sėmėsi iš savo šeimos.

„Per daugybę metų, per kuriuos išgyvenau daugybę permainų, tikėjimas, šeima ir draugystė man buvo ne tik konstanta, bet ir asmeninės paguodos ir nusiraminimo šaltinis“, – sakys karalienė savo kalboje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS