Kilus pasipiktinimui, JK supaprastins pabėgėlio statuso procedūras ukrainiečiams | KaunoDiena.lt

KILUS PASIPIKTINIMUI, JK SUPAPRASTINS PABĖGĖLIO STATUSO PROCEDŪRAS UKRAINIEČIAMS

Britanija ruošiasi nuo kitos savaitės supaprastinti kritikuojamą vizų išdavimo nuo Rusijos karo bėgantiems ukrainiečiams sistemą, ketvirtadienį paskelbė vyriausybė.

„Galiu pranešti, kad nuo antradienio pasus turintiems ukrainiečiams nebereikės vykti į vizų išdavimo centrą ir pateikti biometrinių duomenų prieš atvykstant į Jungtinę Karalystę (JK)“, – parlamentui sakė vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.

P. Patel teigė sulaukusi „patvirtinimo dėl saugumo klausimų“, leidusių jai pakeisti Ukrainos šeimoms numatytą tvarką.

„Vietoje to, kai jų prašymas bus apsvarstytas ir atitinkami patikrinimai atlikti, jie gaus tiesioginį patvirtinimą, ar atitinka tvarką ir ar gali atvykti į JK“, – teigė ji.

P. Patel ir jos departamentas sulaukė kritikos, jog verčia ukrainiečius nertis iš kailio, kad gautų vizas kelionei į JK.

Šimtai jų atvyko į Kalė uostą, tikėdamiesi per jį pasiekti šeimas Britanijoje, tačiau buvo apgręžti, nes neturėjo kelionės dokumentų.

„Pasus turintys ukrainiečiai leidimus atvykti galės gauti internetu iš bet kurios vietos, o biometrinius duomenis pateiks atvykę į Britaniją“, – parlamentui teigė P. Patel.

„Tai reiškia, kad vizų išdavimo centrai Europoje galės sutelkti pastangas padėti pasų neturintiems ukrainiečiams“, – sakė ji.

Sekretorė apie tai paskelbė praėjus dienai po to, kai parlamentinis sveikatos paslaugų kontrolierius Robas Behrensas (Robas Bėrensas) pranešė apie skundus dėl „chaoso ir sutrikimų“ kritikuojamoje Vidaus reikalų ministerijoje.

Jis paragino panaikinti „nebūtinus trukdžius ir biurokratiją“ ir skirti procesui didesnius resursus, padaryti jį efektyvesnį ir skaidresnį.

Krikščionių konfesijų lyderiai Londone taip pat paskelbė bendrą pareiškimą, išreikšdami susirūpinimą dėl Europos „didžiausios humanitarinės krizės“ nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Kaip galima tikėtis iš motinų su mažais vaikais, senukų ir neįgaliųjų, įveikusių tūkstantį mylių, pildyti internetines paraiškų formas jiems svetima kalba?“, – klausė jie.

„Karo metas reikalauja greitų veiksmų ir lankstumo, įprastų procedūrų palengvinimo ir sudėtingų biurokratinių kliūčių, lengvai galinčių viltį paversti neviltimi ir rezignacija, pašalinimo“, – teigia krikščionių bendrijų lyderiai.

 

Gairės: Priti Patel, JK, karas Ukrainoje, pabėgėlio statusas, procedūros ukrainiečiams
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS