Naujieji Tigro metai sutinkami santūriai, bet atneša vilties dėl pandemijos pabaigos | KaunoDiena.lt

NAUJIEJI TIGRO METAI SUTINKAMI SANTŪRIAI, BET ATNEŠA VILTIES DĖL PANDEMIJOS PABAIGOS

Žmonės visoje Azijoje pirmadienį rengiasi pasitikti Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių, ir nors šventė dėl pandeminio koronaviruso ir jo omikron atmainos bus santūri, yra vilties, kad didėjant paskiepytų žmonių skaičiui gyvenimas naujaisiais Tigro metais gali labiau panėšėti į normalų.

Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių yra svarbiausia metų šventė Kinijoje. Šiemet ji bus švenčiama antradienį, vasario 1-ąją. Metams duodami pavadinimai pagal 12 kinų zodiako ženklų; būsimieji Tigro metai eina po Jaučio metų.

Trečius metus iš eilės Naujųjų sutikimą temdo pandemija. 2020-aisiais dvi dienos prieš šią šventę Kinija uždarė 11 mln. gyventojų turintį Uhano miestą, kur buvo aptiktas naujasis koronavirusas.

Maždaug 85 proc. kinų dabar yra visiškai paskiepyti nuo COVID-19, nurodo interneto leidinys „Our World in Data“. Nepaisydami vyriausybės įspėjimų kinai šiemet daugiau keliauja šalies viduje.

Daug žmonių Naujųjų metų sutiktuvėms perka raudonus žibintus ir kitas dekoracijas, maisto produktus. Vis dėlto 63 metų pensininkas Huang Pingas, atėjęs apsipirkti į vieną Pekino gėlių turgų, skundėsi, kad uždarius šventyklas ir uždraudus sezono muges Naujųjų „atmosfera išblėso“. Vyras sakė, jog viliasi netrukus ateisiant geresnius laikus.

„Noriu, kad ši epidemija kuo greičiau praeitų ir kad ekonomika atsigautų“, – sakė jis.

Kitas pensininkas, Han Guiha, sakė planuojantis iš esamos padėties išgauti visa, kas įmanoma.

„Liksiu namie, mėgausiuosi geru maistu ir vynu, – sakė 62 metų vyras. – Išsikuopsiu, papuošiu namus. Šiuo metu virusas plinta ir reikia būti atsargiems.“

Per pirmąsias 10 šventinio kelionių piko, prasidėjusio sausio 17-ąją, dienų Kinijoje keliavo maždaug 260 mln. žmonių – mažiau nei iki pandemijos, bet 46 proc. daugiau nei pernai. Vyriausybė prognozuoja, kad švenčių sezonu įvyks 1,2 mlrd. kelionių – 36 proc. daugiau nei prieš metus.

Šiemet Naujieji sutampa su Pekino žiemos olimpiada – ji prasidės baigiantis savaitę truksiančioms Naujųjų šventėms. Prieš olimpiadą Kinijos sostinė siekdama užgniaužti COVID-19 protrūkius griežtina kontrolę.

Olimpiados dalyviai visą laiką bus uždaruose „burbuluose“, o bilietai plačiajai visuomenei nebus pardavinėjami. „Gyvai“ žaidynes galės stebėti tik atrinkti žiūrovai.

„Su vaiku stebėsiu žaidynes, bet, žinoma, per televiziją“, – sakė mažmeninės prekybos vadybininkas iš Pekino Wang Zhuo (Vang Džuo).

Honkonge, kur sausio mėnesį fiksuojama daugiau naujų COVID-19 atvejų, raudonas ar su tigru susijusias dekoracijas pirkę žmonės dėvėjo medicinines kaukes. Dėl COVID-19 protrūkių miestas uždarė mokyklas ir nurodė restoranams darbą baigti 18 valandą, tad daugeliui gyventojų tradicines Naujųjų metų išvakarių šeimos vakarienes tenka rengti namuose.

Ateinant Tigro metams daugelis tikisi, kad tradicinės šiam gyvūnui priskiriamos savybės padės užbaigti pandemiją, sakė Pekino universiteto kinų folkloro ekspertas Chen Lianshanas (Čen Lianšanas).

„Tigras saugo nuo piktų dvasių, gali įveikti visokius demonus ir vaiduoklius, o kinai tiki, kad maras yra tam tikra pikta dvasia“, – sakė jis.

Apribotos tradicinės linksmybės

Kitur Azijoje buvo ženklų, kad šventės gali būti ne tokios ramios kaip pernai. Nors kovos su pandemija suvaržymai tebegalioja, daugelyje regiono šalių dauguma žmonių dabar yra pasiskiepiję mažiausiai dviem skiepų dozėmis.

Vietnamo sostinės Hanojaus senamiestyje žmonės savaitgalį plūdo į tradicinį turgų pirkti papuošimų ir gėlių šventei.

Vietname per parą užregistruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius išlieka maždaug 15 tūkst., bet nedideli hospitalizuojamų pacientų ir mirčių nuo COVID-19 skaičiai sudarė sąlygas šalyje vėl atidaryti kompanijas ir atsargiai atnaujinti socialinius kontaktus.

Daugiau kaip 70 proc. vietnamiečių jau yra visiškai paskiepyti, o 80 proc. yra gavę bent vieną skiepų dozę, nurodo „Our World in Data“.

Vis dėlto šalis atšaukė Naujųjų fejerverkus ir kitus didelius renginius, kad iki minimumo sumažintų riziką.

Tailande, kur visiškai paskiepyti 69 proc. žmonių, Bankokas nusprendė antrus metus iš eilės nerengti tradicinės Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių šventės kinų kvartale, bet pagrindinėje rajono gatvėje įžiebė tradicinius švenčių žibintus.

Singapūre Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių bus pasitinkami ramiau, nes dėl pandeminių suvaržymų gyventojams galima priimti tik penkis skirtingus lankytojus per dieną, rekomenduojamas tik vienas vizitas per dieną.

Taisyklės tikriausiai trukdys laikytis tradicijos per šventes aplankyti giminaičius.

„Šiemet bus gan ramu, nes žmonės vizitus paskirsto artimiausioms dviem savaitėms, o ne pirmajai arba antrajai Naujųjų metų dienai“, – sakė Singapūro gyventojas Sebastianas Limas.

Viename gėlių turguje Taivano sostinėje Taibėjuje prekyba pirmadienį ėjosi puikiai, žmonės ieškojo paskutinės minutės pirkinių. Maždaug 73 proc. taivaniečių yra baigę vakcinavimo nuo COVID-19 kursą.

„Pandemija tikrai kažkiek veikia, bet žmonėms vis tiek patinka gėlės, tad jie ateina ir perka gėles“, – sakė prekybininkas pavarde Lee (Li).

„Tačiau kainos mažesnės nes turime per daug produkcijos, o kai kurių dalykų negalime eksportuoti – tai mūsų didžiausia problema“, – sakė jis.

Mianmare etniniai kinai, laikantys parduotuves, susiduria su didesne dilema, nes Naujieji metai sutampa su karinio perversmo metinėmis.

Augančio judėjimo prieš kariškius šalininkai ragina žmones dalyvauti „tyliame streike“ ir visoje šalyje uždaryti parduotuves ir kompanijas. Kariniai lyderiai įspėjo, kad visiems streiko dalyviams gali grėsti teisiniai veiksmai, įskaitant kaltinimus pažeidus kovos su terorizmu įstatymą.

Tačiau krautuvininkai, planavę bet kuriuo atveju per Naujuosius uždaryti savo parduotuves ir pabūti su šeimomis, dabar nebežino, ką daryti.

„Paprastai mes per kinų Naujuosius metus nedirbame, bet nežinome, ką daryti šiemet“, – sakė Jangono makaronų pardavėjas pavarde Hu, dėl galimų represijų nenorėjęs nurodyti viso vardo.

„Norime užsidaryti, bet turime bijoti valdžios“, – pridūrė jis.

GALERIJA

  • Naujieji Tigro metai sutinkami santūriai, bet atneša vilties dėl pandemijos pabaigos
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kartais sio agresyvaus horoskopo nepanaudos kaip tinkama meta kokiai nors agresijai sukelt ?'''

SUSIJUSIOS NAUJIENOS