Kinija pasmerkė Europos Parlamento nepritarimą investicinio susitarimo svarstymui | KaunoDiena.lt

KINIJA PASMERKĖ EUROPOS PARLAMENTO NEPRITARIMĄ INVESTICINIO SUSITARIMO SVARSTYMUI

  • 1

Kinija penktadienį pasmerkė Europos Sąjungos (ES) „konfrontacinį požiūrį“, kai Europos Parlamento nariai ketvirtadienį didele persvara nubalsavo prieš Europos Sąjungos ir Kinijos investicijų susitarimo svarstymą tol, kol bus taikomos Kinijos sankcijos europarlamentarams ir mokslininkams.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas teigė, kad Pekino sankcijos yra „būtinas ir pagrįstas atsakas“ į ankstesnes ES priemones prieš Kinijos pareigūnus, įvestas dėl susirūpinimo žmogaus teisėmis Sindziange.

Daugelio nuostabai Europos Sąjunga ir Kinija gruodį, po septynerius metus trukusių kruopščių derybų, dėl galutinio Vokietijos postūmio „iš esmės“ pritarė didžiuliam investicijų paktui.

Visgi Europos Parlamentas ketvirtadienį balsavo už tai, kad būtų atsisakyta svarstyti ES ir Kinijos investicijų susitarimą tuo atveju, jei Kinija taikys sankcijas Europos Parlamento nariams ir mokslininkams.

„Kinija įvedė sankcijas atitinkamoms ES institucijoms ir personalui, skleidžiančiam melą dėl Sindziango bei melagingą informaciją, kuri rimtai pakenkė Kinijos suverenitetui ir interesams“, – reguliariai rengiamoje spaudos konferencijoje teigė Zhao Lijianas.

Jis paragino ES „nedelsiant nustoti kištis į Kinijos vidaus reikalus, atsisakyti konfrontacinio požiūrio“ ir ES ir Kinijos santykius „grąžinti į teisingo dialogo ir bendradarbiavimo kelią“.

Minimas susitarimas buvo ginamas kaip atversiantis labai reikalingų galimybių Europos įmonėms ilgai užvertoje Kinijos ekonomikoje, tačiau jo galutinis ratifikavimas 27 valstybėse narėse ir Europos Parlamente veikiausiai užtruks dar ne vieną mėnesį.

Padėtis paaštrėjo kovo mėnesį, kai ES ėmėsi sankcijų prieš keturis valdančiosios partijos ir Sindziango regiono vietos valdžios pareigūnus dėl jų veiksmų musulmonų uigūrų mažumos atžvilgiu.    

Pekinas iškart ėmėsi atsakomųjų priemonių ir paskelbė sankcijas virtinei Europos politikų bei mokslininkų, įskaitant svarbius Europos Parlamento narius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A

koks kinu sup....s reikalas ka eurokorporacijos daro ? uztenka kad bidonas nori pazabot dar mat 1 pretenduoja i imperini viespatavima ;;;;;;;;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS