Kinija po J. Bideno pergalės ragina atnaujinti derybas su JAV | KaunoDiena.lt

KINIJA PO J. BIDENO PERGALĖS RAGINA ATNAUJINTI DERYBAS SU JAV

Kinijos diplomatijos vadovas pirmadienį paragino derėtis su būsima JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno administracija, dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų santykiams toliau prastėjant.

Pekinas ir Vašingtonas ginčijasi daugeliu klausimų, nuo prekybos ir žmogaus teisių iki kinų ekspansionistinių ambicijų Pietų Kinijos jūroje.

Tačiau pirmadienį vaizdo ryšiu kalbėdamasis su privačios ne pelno organizacijos „US-China Business Council“ (USCBC), skatinančios prekybą tarp JAV ir Kinijos, vadovais užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė, kad „abi šalys turėtų dirbti drauge“.

„Mums reikia stengtis atnaujinti dialogą, sugrįžti į teisingą kelią ir atkurti abipusį pasitikėjimą“, – sakė ministras, kurio komentaras buvo paskelbtas Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje.

Komentaras pasirodė kelios dienos po to, kai Vašingtonas paskelbė apie kelionių suvaržymus Kinijos komunistų partijos nariams dėl žmogaus teisių pažeidimų neramiame Sindziango regione. JAV ir Kinijos santykiai tokie blogi nebuvo kelis dešimtmečius.

Tikimasi, kad šią savaitę bus paskelbta daugiau sankcijų. Naujienų agentūra „Bloomberg“ pirmadienį pranešė, kad JAV ketina įšaldyti mažiausiai tuzino Kinijos pareigūnų turtą dėl jų vaidmens diskvalifikuojant demokratiją remiančius Honkongo įstatymų leidėjus.

Kinijos santykiai su JAV sąjungininkėmis, pirmiausia Australija, pastarosiomis savaitėmis taip pat labai pablogėjo.

Augant Pekino ir Kanberos ginčui vienas Kinijos aukšto rango pareigūnas praėjusį pirmadienį sukėlė pasipiktinimą socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbęs surežisuotą australų kario, laikančio kruviną peilį prie afganų vaiko gerklės, atvaizdą.

Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministras pirmadienį, regis, kalbėjo taikingiau ir sakė, kad abi šalys turėtų stengtis „plėsti konsensusą“ ir bendradarbiavimą.

„Dėl problemų, kurių negalima iškart išspręsti, mums reikia palaikyti konstruktyvią nuostatą, kad galėtume valdyti padėtį ir išvengti bendros Kinijos ir JAV santykių situacijos... eskalavimo“, – sakė Wang Yi.

J. Bidenas sausio 20 dieną JAV prezidento postą turi perimti iš Donaldo Trumpo, kuris pradėjo prekybos karą su Kinija ir nusitaikė į tokių verslo grupių kaip telekomunikacijų milžinė „Huawei“ pasaulines ambicijas.

Tikimasi, kad išrinktasis prezidentas laikysis nuosaikesnio tono ir atkurs išardytus aljansus pasaulinėje scenoje.

Tačiau JAV žiniasklaidai jis yra sakęs, kad kol kas paliks D. Trumpo per prekybos karą Kinijai įvestus muitus.

Gairės: Kinija, JAV, Joe Bidenas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

L

Nuotraukoje kaip su nimbu.

Anonimas

Rinkimai suklastoti ! Sankcijas Amerikai !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS