Kinija skelbia, kad jos pasiuntinys susitiko su V. Zelenskiu per derybas Kyjive | KaunoDiena.lt

KINIJA SKELBIA, KAD JOS PASIUNTINYS SUSITIKO SU V. ZELENSKIU PER DERYBAS KYJIVE

  • 0

Kinija ketvirtadienį pranešė, kad jos specialusis pasiuntinys susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu per anksčiau šią savaitę Kyjive vykusias derybas.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas (Vang Venbinas) sakė, kad susitikimas įvyko po pasiuntinio Li Hui diskusijų su Ukrainos diplomatijos vadovu ir kitais vyriausybės pareigūnais.

„Nėra panacėjos krizei išspręsti, – sakė Wang Wenbinas žurnalistams per kasdienę spaudos konferenciją. – Visos šalys turėtų sudaryti palankias sąlygas politiniam sprendimui ir stiprinti abipusį pasitikėjimą.“

Vizitas įvyko po ankstesnio V. Zelenskio ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) pokalbio telefonu.

Per dvi dienas trukusį vizitą Li Hui ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba aptarė būdus, kaip sustabdyti Rusijos agresiją, sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

D. Kuleba informavo Li Hui, buvusį Kinijos ambasadorių Maskvoje, „apie stabilios ir teisingos taikos, grindžiamos pagarba Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, atkūrimo principus“.

Pareiškime teigiama, kad D. Kuleba pakartojo savo vyriausybės poziciją, jog Ukraina nesutinka su jokiais pasiūlymais, kurie apimtų jos teritorijų praradimą ar konflikto įšaldymą.

Xi Jinpingo vyriausybė sako, kad yra neutrali ir nori tarpininkauti 15 mėnesių trunkančiame plataus masto kare, tačiau politiškai ir ekonomiškai yra artima Maskvai.

Kinija laiko Maskvą diplomatine ir karine partnere, siekiančia pasipriešinti Jungtinių Valstijų dominavimui pasaulio reikaluose. Pekinas atsisakė kritikuoti invaziją.

Vasarį Pekinas paskelbė siūlomą taikos planą, tačiau Ukrainos sąjungininkai iš esmės jį atmetė, sakydami, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas privalo išvesti savo pajėgas. Tuo metu V. Zelenskio 10 punktų taikos plane numatyta įsteigti tribunolą, kuris persekiotų už Rusijos įvykdytus karo nusikaltimus.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Li Hui taip pat lankysis Lenkijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje, tačiau nepateikė išsamios informacijos apie jo darbotvarkę.

Politikos analitikai įžvelgia mažai vilties sudaryti taikos susitarimą, nes nei Ukraina, nei Rusija nėra pasirengusios nutraukti kovą.

Afrikos šalys taip pat imasi taikos iniciatyvos dėl karo Ukrainoje.

Gairės: Kinija, Volodymyras Zelenskis, specialusis pasiuntinys, derybos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS