Kinija teigia griežtai įgyvendinanti JT rezoliucijas | KaunoDiena.lt

KINIJA TEIGIA GRIEŽTAI ĮGYVENDINANTI JT REZOLIUCIJAS

  • 0

Kinija tvirtino griežtai vykdanti Jungtinių Tautų rezoliucijas dėl sankcijų po to, kai Didžiojo septyneto (G-7) šalys, Europos Sąjunga ir dar trys valstybės paragino Pekiną pašalinti iš savo vandenų naftos tanklaivius, kurie, atrodo, gabena kurą į Šiaurės Korėją.

Laiške, adresuotame Kinijos pasiuntiniui JT Zhang Junui (Džang Džunui), išreiškiamas susirūpinimas dėl nuolatinio kelių naftos tanklaivių buvimo Kinijos vandenyse, siekiant „palengvinti prekybą sankcionuotais naftos produktais“ su Šiaurės Korėja.

Laišką, su kurio turiniu penktadienį susipažino naujienų agentūra AFP, pasirašė G-7 šalių ambasadoriai, taip pat ES, Pietų Korėjos, Australijos ir Naujosios Zelandijos pasiuntiniai.

Pekinas atsakydamas pareiškė, kad griežtai įgyvendina JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir rimtai vykdo tarptautinius įsipareigojimus.

„Kinija ragina atitinkamas šalis visapusiškai įgyvendinti JT Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl KLDR (Šiaurės Korėjos), ypač nuostatas, susijusias su dialogo atnaujinimu, diplomatinių pastangų stiprinimu ir politinio susitarimo skatinimu“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė jos misijos prie JT atstovas spaudai.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning, pirmadienį per spaudos konferenciją paklausta apie laišką atsakė: „Kai kalbama apie Saugumo Tarybos rezoliucijų įgyvendinimą, Kinija visada sąžiningai vykdė savo tarptautinius įsipareigojimus.“

Laiške pažymima, kad tanklaivių buvimą ir judėjimą stebėjo JT ekspertų grupė, kuriai pavesta prižiūrėti, kaip Šiaurės Korėja laikosi sankcijų.

Šiaurės Korėjai nuo 2006 metų taikomos JT sankcijos dėl balistinių raketų paleidimo ir branduolinių programų.

2017 metais papildomos sankcijos apribojo žaliavinės naftos importą.

Nuo to laiko Saugumo Tarybai nepavyko pasiekti vieningos pozicijos.

2022 metų gegužę Kinija ir Rusija vetavo rezoliuciją dėl naujų sankcijų Pchenjanui, ir nuo to laiko, nepaisant kelių Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymų, Taryba nepriėmė jokios rezoliucijos ar pareiškimo.

Jungtinės Valstijos nuolat kaltina Pekiną ir Maskvą, kad jos dangsto Šiaurės Korėjos režimą ir, neleisdamos Tarybai vieningai reaguoti, skatina tolesnius raketų paleidimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS