Kinija Ukrainai tvirtina, kad neparduoda mirtinų ginklų Rusijai | KaunoDiena.lt

KINIJA UKRAINAI TVIRTINA, KAD NEPARDUODA MIRTINŲ GINKLŲ RUSIJAI

  • 0

Kinijos užsienio reikalų ministras pabrėžė savo kolegai Ukrainoje, kad jo šalis neparduoda Rusijai mirtinų ginklų jos vykdomam karui, sakoma sekmadienį paskelbtame pareiškime.

Šeštadienį Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose Wang Yi (Vang I) sakė Dmytro Kulebai, kad Kinija „nesinaudoja situacija ir neparduoda mirtinų ginklų konflikto zonoms ar konflikto šalims“, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Kinija teigia, kad yra neutrali šalis Ukrainos konflikto atžvilgiu, tačiau yra kritikuojama už tai, kad atsisako pasmerkti Maskvą dėl jos puolimo.

Pastaraisiais metais Kinija ir Rusija sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o po Maskvos invazijos į Ukrainą jų strateginė partnerystė tapo dar glaudesnė.

Pekinas nuolat sulaukia kaltinimų, kad tiekia Rusijai mirtinus ginklus; Pekinas visada tai neigė.

„Nesvarbu, kaip keisis tarptautinė padėtis, Kinija tikisi, kad Kinijos ir Ukrainos santykiai vystysis normaliai ir toliau bus naudingi abiem tautoms“, – Wang Yi sakė D. Kulebai, kaip teigiama ministerijos pranešime.

„Dar kartą norėčiau padėkoti Ukrainai už pagalbą Kinijos žmonėms saugiai evakuotis ekstremaliomis sąlygomis, – sakoma pranešime. – Kinijos žmonės to niekada nepamirš.“

Pranešime teigiama, kad Wang Yi pabrėžė, jog Kinija laikosi politinio opių klausimų sprendimo ir primygtinai reikalauja skatinti taikos derybas.

„Mes ir toliau atliksime konstruktyvų vaidmenį siekiant kuo greičiau užbaigti karą ir atkurti taiką, – sakė Wang Yi D. Kulebai. – Net jei yra tik maža viltis pasiekti taiką, Kinija neatsisakys savo pastangų.“

Gairės: Kinija, Rusija, Ukraina, karas Ukrainoje, Dmytro Kuleba, Wang Yi
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS