Kinijos gynybos ministras įspėja nekurti regione į NATO panašių aljansų | KaunoDiena.lt

KINIJOS GYNYBOS MINISTRAS ĮSPĖJA NEKURTI REGIONE Į NATO PANAŠIŲ ALJANSŲ

Kinijos gynybos ministras Li Shangfu (Li Šangfu) sekmadienį įspėjo nekurti į NATO panašių karinių aljansų Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir sakė, kad tai įstumtų regioną į konfliktą, o Pentagonas savo ruožtu išreiškė susirūpinimą Kinijos kariuomenės veikla Azijoje.

Li Shangfu komentaras pasirodė kitą dieną po to, kai JAV ir Kinijos kariniai laivai praplaukė arti vienas kito Taivano sąsiauriu. Šis incidentas sukėlė abiejų šalių pyktį.

„Iš esmės bandymai stumti į NATO panašius [aljansus] Azijos ir Ramiojo vandenyno regione yra būdas grobti regiono šalis ir kurstyti konfliktus bei konfrontacijas, o tai tik įstums Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną į ginčų ir konfliktų sūkurį“, – Singapūre vykstančiame kasmetiniame saugumo forume „Šangri La dialogas“ sakė kinų gynybos ministras Li Shangfu.

„Šiandien Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui reikia atviro ir įtraukaus bendradarbiavimo... Negalime pamiršti skaudžių katastrofų, kurias atnešė du pasauliniai karai visų šalių žmonėms, ir negalime leisti, kad ši tragiška istorija pasikartotų“, – kalbėjo jis.

Li Shangfu jokios šalies pavadinimo nepaminėjo, tačiau atrodė, kad jis kalba apie Jungtines Valstijas, stiprinančias aljansus ir partnerystes regione. Jo komentaras atitinka seną Kinijos kritiką JAV pastangoms stiprinti aljansus regione ir atsverti augančią Kinijos įtaką.

JAV su Australija ir Didžiąja Britanija yra suformavusios aljansą AUKUS, taip pat priklauso vadinamajam Ketvertui (angl. The Quad), kurio kitos narės yra Australija, Indija ir Japonija.

Tuo metu Pentagonas sekmadienį išreiškė susirūpinimą tuo, ką pavadino vis rizikingesne Kinijos kariuomenės veikla ir prievarta Azijoje.

„Liekame susirūpinę dėl PLA (Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos) vis rizikingesnės veiklos regione vis dažniau pasitelkiant prievartą, taip pat ir pastarosiomis dienomis“, – sakė Pentagono atstovas brigados generolas Patas Ryderis (Patas Raideris), drauge su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu) dalyvaujantis forume Singapūre.

Li Shangfu siekė pavaizduoti JAV kaip keliančias nestabilumą regione, o Kiniją – kaip šalį, siekiančią mažinti įtampą.

Iš esmės bandymai stumti į NATO panašius [aljansus] Azijos ir Ramiojo vandenyno regione yra būdas grobti regiono šalis ir kurstyti konfliktus bei konfrontacijas, o tai tik įstums Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną į ginčų ir konfliktų sūkurį.

Nesusipratimai

Šeštadienį L. Austinas ragino JAV ir Kinijos kariškius kalbėtis, kad būtų išvengta nesusipratimų.

„Kuo daugiau kalbėsimės, tuo labiau išvengsime nesusipratimų ir klaidingų vertinimų, galinčių sukelti krizę ar konfliktą“, – sakė jis.

JAV šeštadienį taip pat pasiuntė savo eskadrinį minininką „USS Chung-Hoon“ iš savo 7-ojo laivyno drauge su kanadiečių karinio jūrų laivyno laivu plaukti Taivano sąsiauriu.

Kinija reaguodama pasiuntė vieną savo karo laivų ir jis praplaukė netoli amerikiečių „USS Chung-Hoon“, nurodė Pentagonas.

Taivano sąsiauris yra potencialus karinis „karštasis taškas“. Kinija laiko savarankišką Taivaną savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga, o pastaraisiais metais didino karinį ir politinį spaudimą salai.

L. Austinas incidentą su laivais sekmadienį pavadino itin pavojingu ir sakė, kad kinų laivas praplaukė gal per kokius 46 m priešais „USS Chung-Hoon“.

„Raginu [Kinijos] vadovybę... suvaldyti tokį elgesį, nes galvoju, kad galimi nelaimingi atsitikimai, galintys padaryti padėtį nevaldoma“, – Singapūre žurnalistams sakė L. Austinas.

Praėjusią savaitę, JAV kariškių teigimu, vienas kinų naikintuvas be reikalo atliko agresyvų manevrą netoli JAV žvalgybinio lėktuvo virš Pietų Kinijos jūros.

Li Shangfu Singapūre sekmadienį sakė, kad JAV turėtų atitraukti savo kariškius iš rajonų netoli Kinijos.

„Kinų kariniai orlaiviai ir karo laivai niekada nesiartintų prie kitų šalių oro erdvės ir teritorinių vandenų užsiimti vadinamąja navigacijos hegemonija“, – pareiškė kinų ministras.

L. Austinas ir Li Shangfu paspaudė vienas kitam ranką ir trumpai šnektelėjo per forumo Singapūre atidarymo vakarienę penktadienį, bet iš esmės nebendravo.

JAV buvo pakvietusios Li Shangfu susitikti su L. Austinu šio forumo kuluaruose, bet Kinija kvietimą atmetė.

Vienas kinų delegacijos narys naujienų agentūrai AFP sakė, kad išankstinė derybų sąlyga yra JAV sankcijų Li Shangfu panaikinimas.

Tačiau pastaruoju metu būta tam tikrų ženklų, kad abi šalys nori kalbėtis.

CŽA direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) praėjusį mėnesį slapta apsilankė Kinijoje, penktadienį sakė vienas JAV pareigūnas.

JAV vyriausiasis diplomatas Rytų Azijai ir Ramiojo vandenyno regionui Danielis Kritenbrinkas sekmadienį su retu vizitu lankysis Kinijoje.

Šeštadienį sakydamas kalbą konferencijoje Singapūre L. Austinas apibūdino Vašingtono partnerystes regione.

„Amerikos partnerystės suburia regioną, kad jis išliktų laisvas, atviras ir saugus“, – sakė jis.

Gairės: Kinija, saugumas, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

patarimas kitaicui

susikišk savo patarimus giliai į subinę

o

kalba logiskai ir protingai nes tai seniausia ir didziausia civilizacija pasauly ir neuzgrobineja kitu saliu kaip ta daro monarhijos ir jav sionsatanystai ka siandien ir matome atvyrai savo /vertybes/ traktuodami matomai nuo gobsumo prarade prota ir visus kitus laikantys savo vergais /gojais/ ir siems /rabinams/ atein atpildo valanda z=0

Čiurka

Jebannas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS