Kinijos kariuomenė pareiškė JAV, kad Pekinas niekada nesileis į kompromisus dėl Taivano | KaunoDiena.lt

KINIJOS KARIUOMENĖ PAREIŠKĖ JAV, KAD PEKINAS NIEKADA NESILEIS Į KOMPROMISUS DĖL TAIVANO

  • 4

Kinijos kariuomenės pareigūnai šią savaitę vykusiose derybose JAV kolegoms sakė, kad Pekinas niekada nesileis į kompromisus Taivano klausimu, ir paragino juos nutraukti provokacinius veiksmus Pietų Kinijos jūroje, trečiadienį pranešė Gynybos ministerija.

Pirmadienį ir antradienį Vašingtone vykusių derybų ataskaitoje Kinija „pabrėžė, kad niekada nesileis į kompromisus ir nenusileis Taivano klausimu“, ir paragino Jungtines Valstijas nustoti ginkluoti savivaldžią salą, kurioje šią savaitę vyks rinkimai.

Kinijos pusė taip pat paragino Jungtines Valstijas „sumažinti savo karinį dislokavimą ir provokacinius veiksmus Pietų Kinijos jūroje ir nustoti remti atskirų šalių pažeidimus ir provokacijas“.

„Jungtinės Valstijos turėtų visapusiškai suprasti pagrindines jūrų ir oro erdvės saugumo problemų priežastis, griežtai suvaldyti savo priešakinėse linijose esančias pajėgas ir nustoti perdėti situaciją bei kelti triukšmą“, – sakoma pranešime.

„Kinijos pusė taip pat išsamiai išdėstė savo oficialią poziciją ir pagrindinius susirūpinimą keliančius klausimus, susijusius su pagrindiniais Kinijos interesais ir tarptautiniais karštaisiais taškais“, – priduriama pareiškime.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) lapkritį susitarė atnaujinti svarbias šalių karines derybas, kurios buvo sustabdytos daugiau nei prieš metus.

Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Charlesas Brownas (Čarlzas Braunas), kuris žinomas inicialais „CQ“, gruodį kalbėjosi  su Kinijos generolu Liu Zhenli (Liu Dženliu) ir aptarė „bendradarbiavimo svarbą siekiant atsakingai valdyti konkurenciją“, teigia Vašingtonas.

Šią savaitę Pentagone vykusioms deryboms vadovavo JAV gynybos sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas Michaelas Chase'as (Maiklas Čeisas) ir Kinijos generolas majoras Song Yanchao (Song Jančao), pranešė Vašingtonas.

„Kinija išreiškė norą plėtoti sveikus ir stabilius karinius santykius su Jungtinėmis Valstijomis lygybės ir pagarbos pagrindu“, – teigiama Kinijos pranešime.

„Jungtinės Valstijos turėtų atvirai reaguoti į Kinijos nuogąstavimus ir imtis daugiau veiksmų, kurie padėtų plėtoti abiejų kariuomenių santykius“, – priduriama pranešime.

Pasak Pentagono pranešimo, JAV savo ruožtu pabrėžė, kad svarbu „išlaikyti atvirą karinę komunikaciją“, „kad konkurencija neperaugtų į konfliktą“.

Gynybos sekretoriaus padėjėjas M. Chase'as sakė, kad JAV „ir toliau skraidys, plaukios ir vykdys operacijas saugiai ir atsakingai visur, kur tai leidžia tarptautinė teisė“.

Jis pabrėžė „pagarbos atviros jūros laivybos laisvei svarbą“, atsižvelgdamas į „nuolatinį KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) vykdomą persekiojimą prieš teisėtai Pietų Kinijos jūroje plaukiojančius Filipinų laivus“.

M. Chase'as taip pat „dar kartą patvirtino taikos ir stabilumo Taivano sąsiauryje“ svarbą, nurodė Pentagonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Taivanas vos trumpa laika buvo kinijos dalis, ir tai kaip kolonija. Nekalbu apie komunistine kinija, kuri vos daugiau nei pussimti metu gyvuoja. Tad tyletu ta komunistine kinija, nes ne jiems spresti ka pasirinks Tavanas.

Tikra teisybe

Kacapai ciulpia kinieciu saldainius.

Netaip

rašai šūdo gabale . Šitū azijatū niekas neklaus , ko putlerio draugęliai nori . JAV sutvarkys reikalus ir ten . Ir bus šiukšlyne burliokai , kartu su siauraakiais . Garbė Amerikai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS