Kinijos vyriausiasis diplomatas: Pekinas ketina stiprinti ryšius su Rusija | KaunoDiena.lt

KINIJOS VYRIAUSIASIS DIPLOMATAS: PEKINAS KETINA STIPRINTI RYŠIUS SU RUSIJA

  • 6

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi (Vang I) ketvirtadienį pareiškė, kad Pekinas ketina stiprinti ryšius su Rusija strateginio bendravimo ir koordinavimo srityse.

Pastaraisiais metais Pekinas ir Maskva sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jų bendravimas tapo dar glaudesnis.

Nors Pekinas save laiko neutralia karo šalimi, jo atsisakymas pasmerkti Maskvos invaziją paskatino daugelį Kyjivo sąjungininkų apkaltinti Kiniją palankumu Rusijai.

Wang Yi Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) atstovų susitikimo kuluaruose kalbėjosi su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Abi šalys turėtų (...) stiprinti strateginį bendravimą ir koordinavimą“, – Kinijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime cituojamas Wang Yi.

„Kinija ir Rusija tvirtai remia viena kitą gindamos teisėtus interesus, laikydamosi darnaus sambūvio ir abipusiai naudingo vystymosi kelio“, – priduriama pranešime.

Pasak Kinijos užsienio reikalų ministerijos, Wang Yi atstovauja Kinijai Džakartoje, nes užsienio reikalų ministras Qin Gangas (Čin Gangas), kuris paprastai dalyvauja tokiuose susitikimuose, serga.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime teigiama, kad susitikimo metu S. Lavrovas nurodė, kad Maskva ir Pekinas palaiko aukšto lygio santykius, o kovo mėnesį Maskvoje įvykęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) susitikimas davė stiprų postūmį dvišaliams ryšiams.

„Turime vis daugiau sričių, kuriose mūsų interesai ir planai sutampa, todėl optimistiškai žvelgiu į tolesnę plėtrą“, – sakė S. Lavrovas.

Wang Yi nurodė, kad abi valstybės apsikeitė nuomonėmis dėl koordinavimo ir bendradarbiavimo stiprinimo daugiašalėse struktūrose, tokiose kaip Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija (ŠBO).

Anot Kinijos vyriausiojo diplomato, Pekinas ir Maskva susitarė saugotis išorinio kišimosi ir padės ASEAN blokui suprasti teisingą bendradarbiavimo Rytų Azijoje kryptį bei išlaikyti regiono stabilumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

kawianskam glūšokui

pažiūrėk, asile, kur tavo žemės. Lyda, Naugardukas, Suvalkai, Punskas. O Wilno, kaip tikri pydrastai, litvinų mužikai priėmė iš kruvinų sralino letenų. Tiesa, kraują liejo, kad jį iš lenkų okupuot, tai rusai.

Kaunieciui

Gaidys

kaunietis

Netrieskite skiedromis,vatiniai.Visi puikiai supranta,kad Kinija paverte ruskyna savo zaliavu baze ir savo minkstaja galia okupuoja tolimuosius rytus .Ruzzkiai,nepamirskite,kad kinieciu vadoveliuose ir zemelapiuose zemes i rytus nuo Baikalo zymimos kaip laikinai okupuotos,tad ,atejus progai,Kinija susigrazins savo iskonno kitajskije zemli.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS