Kokios maisto kainos pasaulyje? Pereiti į pagrindinį turinį

Kokios maisto kainos pasaulyje?

2016-05-05 14:51
BNS inf.

Trečią mėnesį iš eilės besitęsiantis maisto kainų augimas pasaulyje balandį sulėtėjo nuo 1 proc. mėnesiu anksčiau iki 0,7 procento. Prieš tai maistas ketverius metus iš eilės pigo.

Kokios maisto kainos pasaulyje?
Kokios maisto kainos pasaulyje? / Scanpix nuotr.

Pasaulio maisto kainų indeksas, kurį skaičiuoja Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), balandį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, pakilo 0,7 proc. iki 151,8 punkto. Palyginti su 2015 metų balandžio mėnesiu, šis rodiklis sumažėjo maždaug 10 proc., o palyginti su 2011 metais užfiksuotu aukščiausiu lygiu - daugiau kaip trečdaliu.

Pasak FAO, indekso augimą balandį lėmė palmių aliejaus ir grūdų kainų pakilimas, tuo tarpu kovą šoktelėjusios cukraus kainos sumažėjo.

Grūdų kainų indeksas balandį sudarė 150 punktų ir buvo 2,2 punkto, arba 1,5 proc., didesnis negu kovą, bet 10,4 proc. mažesnis negu pernai balandį.

"Labiausiai pabrango kukurūzai - tai lėmė JAV dolerio kurso smukimas, taip pat spartaus augalinių aliejų kainų kilimo padariniai. Tuo tarpu kviečiai pabrango nežymiai, nes oro sąlygos šį sezoną leidžia tikėtis gero derliaus", - rašoma FAO pranešime.

Augalinių aliejų kainų indeksas balandį, palyginti su kovo mėnesiu, pakilo 6,6 punkto, arba 4,1 proc., iki 166,4 punkto ir aukštyn kopė trečią mėnesį iš eilės.

"Balandį šio indekso pokyčius lėmė palmių aliejaus kainos, dėl neigiamų šių metų derliaus perspektyvų ir pasaulyje augančios paklausos užkopusios į aukščiausią per pastaruosius 17 mėnesių lygį", - aiškina FAO.

"Tarptautinės sojų aliejaus kainos, kurių svertinė dalis šiame indekse yra antra pagal dydį, per mėnesį nepakito", - teigia organizacija.

Pieno produktų kainų indeksas balandį smuko 2,9 punkto, arba 2,2 proc., iki 127,4 punkto. Poveikį pieno produktų kainoms, kaip ir anksčiau, daro pasiūlos pakankamumas ir ribota paklausa šiuos produktus tradiciškai importuojančiose šalyse. Labiausiai atpigo sviestas ir sūris, visų pirma dėl sukauptų atsargų pagrindinėse eksportuojančiose šalyse, aiškina FAO.

Mėsos kainų indeksas balandį, palyginti su kovo mėnesiu, ūgtelėjo 1,2 punkto, arba 0,8 proc., iki 146,6 punkto.

"Kiaulienos ir paukštienos kainos iš esmės nepakito, o tai rodo, kad paklausa ir pasiūla yra subalansuotos", - teigia FAO ekspertai.

"Avienos kainos pakilo, bet labiausiai pabrango jautiena: vidutinė eksporto mėnesio kaina Australijoje pakilo aukščiausiai nuo 2015 metų spalio. Tai lėmė ir ribota pasiūla, ir paklausos JAV augimas", - rašoma pranešime.

Cukraus kainų indeksas smuko 3,8 punkto, arba 1,7 proc., iki 215 punktų ir tai lėmė gana didelės eksportui skirtos atsargos Brazilijoje, taip pat gausus derlius ir numatomas mažesnis cukranendrių naudojimas etanolio gamybai šioje šalyje. Tačiau ekspertai pažymi, kad kainų smukimas buvo gana nedidelis, nes yra neatmetama galimybė, jog cukraus gamyba pasaulyje antrą sezoną iš eilės gali būti mažesnė už tikėtiną vartojimą.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra