Komisaras: Britanijai palikus bendrą rinką Londono bankams kyla rimta grėsmė | KaunoDiena.lt

KOMISARAS: BRITANIJAI PALIKUS BENDRĄ RINKĄ LONDONO BANKAMS KYLA RIMTA GRĖSMĖ

  • 1

Europos Sąjunga neleis Didžiajai Britanijai išsaugoti specialų sąlygų savo finansų sektoriui ir tuo pačiu blokuoti laisvą darbo jėgos judėjimą po išstojimo iš ES, ketvirtadienį perspėjo už finansinį stabilumą, finansines paslaugas ir kapitalo rinkų kontrolė atsakingas ES komisaras Valdis Dombrovskis.

„Negalime toleruoti „vyšnaičių rinkimo“, – Vokietijos verslo dienraščiui „Handelsblatt“ sakė jis. – Britų vyriausybė turi apsispręsti. Jeigu jie nuspręs išstoti ne tik iš ES, bet ir iš bendrosios rinkos, Londono Sitis sulauks rimtų pasekmių.“

Londono finansų centras ilgą laiką gavo naudos iš Britanijos narystės Europos Sąjungoje, nes yra laikomas atramos tašku ne tik britiškiems bankams, bet ir bankams iš Bendrijai nepriklausančių šalių.

Šiuo metu milžiniški sandoriai eurais vykdomi per Britanijos bankus pagal vadinamąją paso sistemą, nors pati Jungtinė Karalystė nėra euro zonos narė. Tačiau dėl britų sprendimo birželio 23 d. įvykusios referendumo metu išstoti iš ES, tokiems sandoriams kyla grėsmė.

Jeigu nebus pasiektas susitarimas, dėl Britanijos likimo vidaus rinkos dalimi, o tai, pasak V. Dombrovskio, jis turėtų apimti ir „keturias laisves“ (kapitalo, prekių, paslaugų ir darbo jėgos judėjimą), Londono Sitis gali prarasti esamas teises.

Keli stambus finansų sektoriaus žaidėjai, įskaitant amerikiečių „JP Morgan“ ir šveicarų UBS, jau perspėjo, kad kyla grėsmė tūkstančiams darbo vietų Londono finansų sektoriuje.

Tiesa, komisaras pridūrė, kad kol kas dar niekas nekalba apie paso sistemos panaikinimą Britanijai, nes šalis dar oficialiai nepradėjo išstojimo derybų, kurios truks dvejus metus. O iki pat oficialaus išstojimo Londonas privalės laikytis visų Briuselio nustatytų finansų taisyklių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

OOOOO

ko tie britai-narcizai tikėjosi? Bendrosios ES rinkos jiems nematyt, reikės gazą nuleistį, jeigu uždraus migraciją tai tik keleriems metams, vėliau patys kviesis migrantus, patys dirbti tai jie neįpratę

SUSIJUSIOS NAUJIENOS