Kongo Demokratinėje Respublikoje paskirtas naujas premjeras | KaunoDiena.lt

KONGO DEMOKRATINĖJE RESPUBLIKOJE PASKIRTAS NAUJAS PREMJERAS

  • 0

Kongo Demokratinės Respublikos prezidentas ketvirtadienį ministru pirmininku paskyrė parlamentarą iš opozicijos, vyriausybei sudarius su nepagrindinėmis opozicinėmis grupėmis prieštaringai vertinamą susitarimą, pagal kurį buvo pratęsta prezidento kadencija.

Naujuoju šalies premjeru paskirtas Samy Badibanga (Samis Badibanga), sakoma prezidento dekrete, kurį paskelbė nacionalinė televizija. S.Badibanga yra pagrindinio opozicinio bloko parlamente lyderis.

Buvęs Kongo Demokratinės Respublikos premjeras Augustinas Matata atsistatydino pirmadienį, atverdamas galimybę kuriam nors opozicijos veikėjui užimti jo vietą po susitarimo, turėjusio išspręsti politinę krizę šalyje, kurį boikotavo dauguma pagrindinės opozicijos lyderių.

Susitarimu, kuris buvo pasiektas po „nacionalinio dialogo“, buvo siekiama sumažinti kylančią politinę įtampą, bet jis taip pat pratęs prezidento Josepho Kabilos (Žozefo Kabilos) kadenciją mažiausiai iki 2017 metų pabaigos. Prezidento postą jis turėjo palikti jau kitą mėnesį.

„Šis susitarimas kol kas yra vienintelis kelio gairių žemėlapis, kurį sudarė patys kongoliečiai“, – sakė J.Kabila kreipdamasis į parlamentarus Kinšasoje antradienį.

Jis pridūrė, kad taip norėta apsisaugoti nuo bet kokio bandymo jėga perimti valdžią šalyje, ir pažadėjo artimiausiais mėnesiais surengti rinkimus.

Po 2011 metų ginčijamų rinkimų, per kuriuos J.Kabila užsitikrino antrą kadenciją prezidento poste, KDR yra apėmusi gili politinė krizė. Pagal 2006 metų konstitucinę nuostatą, prezidentas poste gali dirbti ne daugiau nei dvi kadencijas.

Jungtinių Tautų duomenimis, rugsėjį per smurtinius protestus prieš J.Kabilą, kuriuos sukėlė politinis nestabilumas šalyje, žuvo 53 žmonės.

J.Kabila perėmė valdžią iš savo tėvo Laurent’o Desire'o Kabilos (Lorano Deziro Kabilos), kai šis buvo nužudytas 2001 metais,

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS