Kosove prasideda pirmasis per daugiau nei dešimtmetį gyventojų surašymas | KaunoDiena.lt

KOSOVE PRASIDEDA PIRMASIS PER DAUGIAU NEI DEŠIMTMETĮ GYVENTOJŲ SURAŠYMAS

  • 2

Kosovo pareigūnai penktadienį pradėjo pirmąjį per daugiau nei dešimtmetį šalies gyventojų surašymą, tačiau baiminamasi, kad etniniai serbai jį vėl boikotuos.

Daugelyje Balkanų šalių, kuriose mažėjantis gimstamumas, masinė migracija ir etninė įtampa kenkia pastangoms pateikti tikslius gyventojų skaičius, gyventojų surašymas yra keblus klausimas. Kosovo pareigūnai anksčiau ne kartą atidėjo surašymus.

Kosovo statistikos agentūra (ASK) 2011 metais organizavo gyventojų surašymą, tačiau etniniai serbai jį boikotavo. To surašymo metu buvo nustatyta, kad Kosove gyvena 1,8 mln. žmonių.

ASK pareigūnai sakė, kad tikisi surašymą užbaigti per šešias savaites ir viliasi, kad jame dalyvaus Kosovo serbai.

„ASK, kaip ir kitoms bendruomenėms, surengė mokymus serbų prižiūrėtojams ir surašinėtojams“, – sakė už surašymą atsakingas pareigūnas Hazbije Qeriqi (Hazbidžė Kerikis).

Praėjus kelioms valandoms po to, kai pradėtas surašymas pagrindinė Kosovo serbų partija paragino jį boikotuoti.

„Serbų tauta nedalyvaus būsimame suklastotame gyventojų surašyme“, – socialiniuose tinkluose penktadienį paskelbtame pareiškime teigė etninių serbų mažumai atstovaujanti partija „Serbijos sąrašas“ („Srpska lista“).

Kitos trys mažesnės Kosovo serbų partijos taip pat paragino boikotuoti surašymą.

Surašymas vyksta tvyrant įtampai tarp Prištinos vyriausybės ir etninių Kosovo serbų po to, kai šių metų pradžioje buvo uždrausta naudoti Serbijos dinarą.

Įsigaliojus Kosovo vyriausybės taisyklei, pagal kurią euras tapo vienintele teisėta Kosovo valiuta, kilo nepasitenkinimas.

Šis žingsnis sukėlė pyktį Belgrade, kuris nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės ir toliau finansuoja lygiagrečią serbų sveikatos, švietimo ir socialinės apsaugos sistemą.

Ketvirtadienį Briuselyje įvyko vėliausias abiejų šalių derybų raundas, kuriuo siekta išeiti iš aklavietės šiuo klausimu.

Etniškai susiskaldžiusioje Mitrovicoje Kosovo šiaurėje nebuvo vieningos nuomonės, kaip žmonės traktuos gyventojų surašymą.

„Kosovas yra Serbijos dalis, nesvarbu, ar jiems tai patinka, ar ne. Mes laikomės Serbijos pareigūnų [nurodymų]. Niekas negali man primesti to, ko aš nenoriu“, – sakė 47-erių dviejų vaikų motina Nataša Vujačič.

„Vis dar nežinau, ką darysiu. Viskas priklauso nuo to, ką pasakys mūsų vyriausybė [Belgrade]", – naujienų agentūrai AFP sakė 33 metų technikas Žika Trajkovičius.

Nesantaika tarp Kosovo ir Serbijos tęsiasi nuo 10-o dešimtmečio pabaigos karo tarp Serbijos pajėgų ir etninių albanų sukilėlių, kuriam kilus įsikišo NATO.

2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, bet Belgradas, Rusija ir Kinija šio žingsnio niekada nepripažino.

Kosove dominuoja etniniai albanai, tačiau šiaurinėje teritorijos dalyje, netoli sienos su Serbija, keliose savivaldybėse etniniai serbai tebėra dauguma.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dar pindavoškės papirsnos

apie kažkokius etninius albanus - tai kolonistai. Tokie kaip į Wilno sukelti 290 000 lenkų.

Anonimas

Kosovas - tai Serbijos teritojija iį kurią okupantai oamanai prikėlė kolonistų albanų - kosovarų. Banditų, teroristų. Kosovarai grobė jaunus serbus, mėsinėjo ir pardavinėjo organus eurožopos klinikom. Kosovarai turėjo savo teroristų gaują - ginklkuotas pajėgas. Norėjo atplėšti Kosovą ir tą padarė su smirdinčių jankių pagalba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS