Kosovo premjeras: už rugsėjo išpuolio slypi su serbų valdžia susijusi nusikalstama gauja | KaunoDiena.lt

KOSOVO PREMJERAS: UŽ RUGSĖJO IŠPUOLIO SLYPI SU SERBŲ VALDŽIA SUSIJUSI NUSIKALSTAMA GAUJA

  • 0

Kosovo ministras pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad už rugsėjį Kosove įvykdytą išpuolį, kai žuvo policijos pareigūnas ir per visą dieną trukusį susišaudymą su Kosovo policija žuvo trys užpuolikai, atsakinga nusikalstama grupuotė iš Šiaurės Serbijos.

Premjeras Albinas Kurti (Albinas Kurtis) taip pat teigė, kad Serbijos gynybos ministras Milošas Vučevičius vadovauja šiai gaujai, „Novi Sado klanui“, pavadintai pagal Serbijos Novi Sado miesto pavadinimą. Be to, A. Kurti tvirtino, kad Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius yra susijęs su šia gauja.

A. Kurti nepateikė jokių įrodymų, pagrindžiančių jo teiginius, ir jų nedetalizavo. Jis apibūdino gaują kaip sukarintą teroristinę grupuotę.

Belgradas greitai atmetė šiuos teiginius. Serbijos gynybos ministerija pareiškė, kad „visiškai atmeta šiurpų ir įžūlų melą, kurį šiandien paskelbė Kurti“, ir kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydama imtis veiksmų, kad būtų sustabdyta esą kurstanti ir purvina Kosovo vadovybės kampanija.

Rugsėjo 24 dieną įtampa tarp Serbijos ir Kosovo vėl padidėjo, kai apie 30 gerai ginkluotų serbų užsibarikadavus stačiatikių vienuolyne Kosovo šiaurėje kilo susirėmimai.

Šie susirėmimai buvo vieni didžiausių nuo 2008 metų, kai Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos. Tai įvyko tuo metu, kai Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos bandė tarpininkauti ir užbaigti daugelį metų trukusias derybas dėl dviejų Balkanų valstybių santykių normalizavimo.

Savo socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje A. Kurti pirmadienį pasiūlė ES ir JAV sukurti specialų teismą „Novi Sado gaujai“, nes Kosovas neturi jurisdikcijos Serbijos teritorijoje.

Kosovas apkaltino Serbiją organizavus rugsėjo 24 dienos išpuolį prieš savo buvusią provinciją, kurios nepriklausomybės Belgradas nepripažįsta.

Serbija tai neigia ir pareiškė, kad dėl susirėmimų įtaria Kosovo etninių serbų lyderį Milaną Radoičičių. Anksčiau šį mėnesį jis Serbijoje buvo trumpam sulaikytas, apklaustas ir paleistas.

Šeštadienį ES ir JAV pasiuntiniai lankėsi Kosove ir Serbijoje, ragindami abi šalis atnaujinti dialogą dėl santykių normalizavimo, kol didžiulė įtampa nesukėlė dar didesnio smurto.

Kosovas paragino ES taikyti sankcijas Serbijai dėl rugsėjo smurto ir pareikalavo sustiprinti saugumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS