Kremlius: atnaujintas grūdų gabenimas laivais iš Ukrainos – labai teigiamas žingsnis | KaunoDiena.lt

KREMLIUS: ATNAUJINTAS GRŪDŲ GABENIMAS LAIVAIS IŠ UKRAINOS – LABAI TEIGIAMAS ŽINGSNIS

Kremlius ketvirtadienį pasveikino pirmojo nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios grūdų prikrauto laivo išplaukimą iš pietinio Odesos uosto įgyvendinant planą, turintį padėti sušvelninti pasaulinę maisto krizę.

„Kalbant apie pirmojo laivo išplaukimą, tai labai teigiama. Gera galimybė išbandyti mechanizmų, dėl kurių susitarėme per derybas stambule, veiksmingumą“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Anksčiau pirmadienį Turkijos gynybos ministerija pranešė, kad iš Ukrainos Odesos uosto išplaukė pirmasis laivas, prikrautas Kyjivo eksportuojamų grūdų.

„Laivas „Razoni“ išplaukė iš Odesos į Tripolį Libane. Rugpjūčio 2-ąją jo laukiama Stambule. Paskui jis tęs kelionę, kai bus patikrintas Stambule“, – sakoma ministerijos pranešime.

Ukraina nurodė, kad su Siera Leonės vėliava plaukiojantis 1996 metais pastatytas 186 metrų ilgio laivas gabena 26 tūkst. tonų kukurūzų.

Liepos 22 dieną pasirašytas susitarimas nutraukti Rusijos blokadą, tapęs pirma reikšminga Maskvos ir Kyjivo sutartimi nuo invazijos pradžios, turi padėti sušvelninti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę, kai kuriose neturtingiausiose valstybėse smarkiai brangstant maisto produktams.

Maskvos karinė invazija praktiškai paralyžiavo Ukrainos kviečių eksportą, nes jos uostai buvo užblokuoti ir užminuoti. Be to, dėl besitęsiančių kovos veiksmų kyla pavojus ir naujam javų derliui Ukrainoje.

Pagal minimą susitarimą trečiadienį Stambule oficialiai atidarytas Jungtinis koordinavimo centras, kuriam pavesta kontroliuoti Ukrainos grūdų eksportą per Juodąją jūrą.

Koordinavimo centras yra atsakingas už konvojuose dalyvaujančių prekybinių laivų registravimą ir stebėjimą, jų stebėseną internetu ir per palydovą, taip pat laivų tikrinimą, kai jie pakraunami Ukrainos uostuose ir atplaukia į Turkijos uostus.

Gairės: Kremlius, grūdai, Ukrainos grūdai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS