Kremlius neigia, kad per rinkimus Sankt Peterburge buvo sukčiaujama | KaunoDiena.lt

KREMLIUS NEIGIA, KAD PER RINKIMUS SANKT PETERBURGE BUVO SUKČIAUJAMA

  • 4

Kremlius penktadienį nesureikšmino teiginių, kad per Sankt Peterburgo vietos valdžios rinkimus, kurių rezultatai vis dar nepaskelbti praėjus beveik savaitei po rinkimų dienos, buvo masiškai sukčiaujama.

Kontroversija kilo gubernatoriaus postą laimėjus nepopuliariam prezidento Vladimiro Putino sąjungininkui Aleksandrui Beglovui. Šis postas prilygsta mero pareigoms kitose miestuose.

Praėjusį sekmadienį antrame pagal dydį Rusijos mieste taip pat buvo renkami savivaldybės tarybos nariai, bet praėjus penkioms dienoms vietos valdžia vis dar nepaskelbė balsavimo rezultatų.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas penktadienį pareiškė, kad Kremliui nežinomos „jokios situacijos, dėl kurių kaip nors galima būtų suabejoti rinkimais Sankt Peterburge“.

Jis pavadino potencialius pažaidimus nereikšmingais „nesklandumais“ ir patikino, kad juos nagrinėja Centrinė rinkimų komisija.

Paklaustas, ar Kremlius priimtinu laiko užsitęsusį balsų skaičiavimą V. Putino gimtajame mieste, D. Peskovas patarė užduoti tokius klausimus rinkimus organizavusiems pareigūnams.

Opozicijos veikėjai ir stebėtojai jau ne kartą skundėsi dėl įtariamo balsų klastojimo ir skelbė medžiagą, kurioje matyti, kaip į balsadėžes masiškai metami suklastoti rinkimų biuleteniai.

Jie tvirtina, kad pareigūnai iš naujo skaičiuoja balsus apylinkėse, kur laimėjo opozicija.

„Jie vagia iš mūsų balsus, perrašinėja protokolus“, – pareiškė nepriklausomų kandidatų koalicijos „Suvienyti demokratai“ koordinatorius Andrejus Pivovarovas.

„Nežinau, ar galima vartoti žodį „nesklandumai“ apibūdinant tai, ką reglamentuoja Baudžiamasis kodeksas“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Tai, kas dabar vyksta – rinkimų klastojimas – yra nusikaltimas“, – pridūrė jis.

Levas Šlosbergas, atstovaujantis liberaliajai partijai „Jabloko“ šiaurės vakarinio Pskovo miesto parlamente, paragino teisti rinkimų įstatymus pažeidusius asmenis.

„2019-ųjų municipalinių rinkimų Sankt Peterburge istorija yra pasakojimas apie tai, kaip miestą užėmė mafija“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Anksčiau laikinojo gubernatoriaus pareigas ėjęs Aleksandras Beglovas, daugelio laikomas nekvalifikuotu ir netaktišku, triumfavo rinkimuose, kadangi neturėjo nė vieno stipraus oponento.

Buvusioje Rusijos imperijos sostinėje daugiau nei 50 miesto tarybos deputatų pasirašė bendrą pareiškimą, kuriuo paragino valdžios institucijas pažaboti „savivalę ir engimą“ bei patraukti atsakomybėn rinkimų taisyklių pažeidėjus.

„Visiškas piliečių pagrindinių konstitucinių ir balsavimo teisių nepaisymas lemia beprasmius susirėmimus gatvėse ir sufabrikuotus baudžiamuosius kaltinimus“, – pabrėžiama pareiškime.

Mieste ateinančią savaitę planuojama rengti mitingą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

VYTAUTAS

MANAU PAS JUOS KOMPAI NEUŽLŪŽO PER BALSŲ SKAIČIAVIMUS,KAIP LIETUVOJE.

Be abejo

Šitam “fronte” nieko naujo, rusofasistine/kgbistine mafija savo “tvarka” tebeivedineja.

Cirkas

Lietuvoje šventi rinkimai.....niekas nesukčiauja...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS