Kremlius: V. Putinas reikalauja, kad „nacionalistai“ Mariupolyje sudėtų ginklus | KaunoDiena.lt

KREMLIUS: V. PUTINAS REIKALAUJA, KAD „NACIONALISTAI“ MARIUPOLYJE SUDĖTŲ GINKLUS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (Vladimiras Putinas) antradienį pareiškė, kad Ukrainos „nacionalistai“, įnirtingai ginantys rusų pajėgų apsuptą pietrytinį Mariupolio uostamiestį, privalo sudėti ginklus, pranešė Kremlius.

Šį reikalavimą Kremliaus vadovas išsakė telefonu kalbėdamasis su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

„Buvo pabrėžta, kad siekiant išspręsti sudėtingą humanitarinę situaciją šiame mieste [Mariupolyje], Ukrainos nacionalistų kovotojai privalo liautis priešintis ir sudėti ginklus“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Abu lyderiai dar kartą pasikalbėjo po anksčiau antradienį įvykusių Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybų Stambule, surengtų praėjus daugiau kaip mėnesiui po to, kai V. Putinas pasiuntė pajėgas į savo provakarietišką kaimynę.

Kremlius nurodė, kad E. Macronas ir V. Putinas taip pat aptarė šių derybų rezultatus ir humanitarinę padėtį Ukrainoje.

„Rusijos prezidentas pateikė [E. Macronui] išsamios informacijos, kokių priemonių Rusijos kariuomenė imasi, kad suteiktų skubią humanitarinę pagalbą ir užtikrintų saugią civilių evakuaciją, taip pat iš Mariupolio“, – teigiama Kremliaus pranešime.

Anksčiau antradienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusijos pajėgų vykdoma pietrytinio Mariupolio uostamiesčio apsiaustis prilygsta „nusikaltimui žmoniškumui“.

Rusijos pajėgos laiko apsupusios pietinį Mariupolio miestą,  įkalinusios maždaug 160 tūkst. žmonių be maisto, vandens ir medikamentų, ir nuolat jį bombarduoja.

Pasak vieno aukšto rango Ukrainos pareigūno, jau žuvo mažiausiai 5 tūkst. žmonių, tačiau surinkus visų žuvusiųjų kūnus, jų skaičius gali priartėti prie 10 tūkstančių.

Eliziejaus rūmai savo ruožtu nurodė, kad sąlygos Prancūzijos mėginamai surengti humanitarinei operacijai, kad būtų suteikta pagalba Mariupolio gyventojams, „šiuo metu“ nėra išpildytos.

Kalbėdamasis su V. Putinu E. Macronas pabrėžė, kad tokią misiją Prancūzija siekia surengti kartu su Turkija ir Graikija. Rusijos prezidentas atsakė, kad prieš atsakydamas į šį prašymą „pagalvos“, nurodė Eliziejaus rūmai.

Gairės: karas Ukrainoje, karas, Mariupolis, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS