Kyjivas dėkoja JT ir Turkijai už susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto pratęsimą | KaunoDiena.lt

KYJIVAS DĖKOJA JT IR TURKIJAI UŽ SUSITARIMO DĖL UKRAINIETIŠKŲ GRŪDŲ EKSPORTO PRATĘSIMĄ

Kyjivas trečiadienį padėkojo Jungtinėms Tautoms ir Ankarai po to, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) paskelbė dviem mėnesiais pratęsiantis susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto per Juodąją jūrą.

Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „Juodosios jūros grūdų iniciatyva buvo atblokuota ir galioja“ iki liepos 18 dienos, ir pridūrė, kad Kyjivas yra „dėkingas mūsų partneriams“ už jų pastangas „stiprinti aprūpinimą maistu“.

Trečiadienį Maskva pareiškė, kad reikia ištaisyti tam tikrus neatitikimus, įgyvendinant JT remiamą susitarimą, pagal kurį Ukraina gabena grūdus per Juodąją jūrą į pasaulio rinkas.

„Mūsų pagrindinis 2022 metų Stambulo susitarimų vertinimas nepasikeitė. Reikėtų kuo greičiau ištaisyti jų įgyvendinimo neatitikimus“, – teigė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) palankiai įvertino trečiadienį Turkijai tarpininkaujant pasiektą susitarimą dar dviem mėnesiams pratęsti paktą, pagal kurį iš Ukrainos į pasaulinę rinką leidžiama vežti grūdus.

„Šie susitarimai svarbūs pasauliniam maisto saugumui; Ukrainos ir Rusijos produktai maitina pasaulį“, – sakė A. Guterresas.

Jis pabrėžė, kad dėl kelias savaites užsitęsusių nesutarimų reikia tvirtesnio ir ilgalaikio susitarimo.

A. Gutteresas pažymėjo, kad pagal šį paktą Pasaulio maisto programos laivas su 30 000 tonų kviečių išplaukė į Sudaną, kur dėl vidinio konflikto, peraugusio į intensyvų karą miestuose, padidėjo aprūpinimo maistu problema.

„Išlieka dar neišspręstų klausimų. Tačiau Rusijos, Ukrainos, Turkijos ir Jungtinių Tautų atstovai toliau juos spręs“, – sakė jis.

„Tikiuosi, kad pasieksime visapusišką susitarimą dėl iniciatyvos tobulinimo, plėtojimo ir pratęsimo“, – pridūrė JT generalinis sekretorius.

„Tikimės, kad maisto produktų ir trąšų, įskaitant amoniaką iš Rusijos ir Ukrainos, eksportas galės saugiai ir lengvai pasiekti pasaulinę tiekimo grandinę“, – pareiškė A. Gutteresas.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Ukrainos grūdai, Turkija, Recepas Tayyipas Erdoganas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS