Lenkija atšaukė Izraelio delegacijos vizitą į Varšuvą | KaunoDiena.lt

LENKIJA ATŠAUKĖ IZRAELIO DELEGACIJOS VIZITĄ Į VARŠUVĄ

  • 3

Lenkija pirmadienį pareiškė atšaukusi Izraelio pareigūnų vizitą dėl jų ketinimo iškelti per Holokaustą atimtos žydų nuosavybės restitucijos klausimą, nors Varšuva tvirtina, kad ši tema jau nebesvarstytina.

„Lenkija nusprendė atšaukti Izraelio pareigūnų vizitą po to, kai izraeliečių pusė paskutinę minutę pakeitė savo delegaciją ir užsiminė, kad per derybas pirmiausia bus koncentruojamasi į klausimus, susijusius su nuosavybės restitucija“, – savo tinklalapyje paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

Varšuvos pareiškime sakoma, kad Izraelio delegacija, vadovaujama Socialinės lygybės ministerijos generalinio direktoriaus Avi Coheno-Scali (Avio Koeno Skalio), Lenkijos sostinėje turėjo lankytis pirmadienį.

Šeštadienį Varšuvoje protestavo keli tūkstančiai nacionalistų, nepatenkintų JAV įstatymu dėl žydų nuosavybės, atimtos per Holokaustą, resititucijos. Šis klausimas iškilo prieš vėliau šiemet vyksiančius Lenkijos parlamento rinkimus.

Lenkų valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) bei centristų ir liberalų opozicija tvirtina, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pernai pasirašytas teisės aktas Lenkijai jokios įtakos neturės.

Minimas įstatymas įpareigoja JAV valstybės departamentą informuoti Kongresą apie užsienio šalių – taip pat ir Lenkijos - pažangą grąžinant žydams iš jų per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo atimtą nuosavybę.

Lenkijos ir Izraelio santykių įtampa padidėjo po praėjusių metų ginčo dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV ir Izraelio protestų Lenkija priėmė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Izraelio diplomatijos vadovas Israelis Katzas (Israelis Kacas) vasarį pareiškė, jog „lenkai žinda antisemitizmą su savo motinų pienu“.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lenkiją šalis neteko šešių milijonų savo piliečių, iš kurių trys milijonai buvo žydai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kauniete-suvalkiete

Musu pusbroliai LENKAI saunuoliai,,Vivat Kol gyva Lenkija napasiduokite smeizikams ishgamoms ==== vivat Polska.

Dar vienas

Batlaraištis komentatorius. Nevisus jus iškore ne visus sušaude.

...

Įdomūs tie žydai, jiems blogiečiai visi, išskyrus vokiečius... kalbama, kad vokiečiai tik vykdė žydų valią, jiems savi nerūpėjo, jie patys savo 'šunaują' pasmerkė sunaikint.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS