Lenkija priėmė įstatymą, leisiantį žiniasklaidai patekti į pasienio su Baltarusija teritoriją | KaunoDiena.lt

LENKIJA PRIĖMĖ ĮSTATYMĄ, LEISIANTĮ ŽINIASKLAIDAI PATEKTI Į PASIENIO SU BALTARUSIJA TERITORIJĄ

Lenkijos Senatas priėmė įstatymo projektą, kuris vėl leis žiniasklaidai ir humanitarinėms organizacijoms patekti į pasienį su Baltarusija.

Už projektą penktadienį Varšuvoje balsavo 49 senatoriai, 42 buvo prieš ir 7 susilaikė. Dėl projekto dar turės balsuoti Seimas, tada jį galės pasirašyti prezidentas.

Įstatymas leistų vyriausybei, priklausomai nuo situacijos, uždrausti patekimą į tam tikrus pasienio ruožus, tačiau draudimas negaliotų žiniasklaidai ar pagalbos organizacijoms. Įstatymo projektas numato, kad už nusižengimus bus skiriama tik piniginė bauda, areštai nebus taikomi. Ši priemonė, kuri pakeis rugsėjo pradžioje paskelbtą nepaprastąją padėtį, galios tris mėnesius.

Reaguodama į tūkstančius migrantų, kurie per Baltarusiją nori patekti į ES, Lenkija nutiesė spygliuotos vielos tvorą ir palei 400 km ilgio sieną dislokavo karius. Varšuva paskelbė nepaprastąją padėtį, kurios galiojimas baigsis gruodžio 2-ąją ir kuri neleido žurnalistams patekti į pasienį.

Anot lenkų žiniasklaidos, pasienio teritorijoje mirė mažiausiai 12 žmonių. Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ šią savaitę pareiškė, kad „Baltarusija sukėlė šią situaciją, nepaisydama padarinių žmonėms“, o „Lenkija dalijasi atsakomybe už žmonių kančias pasienio regione“. Abi šalys esą įvykdė „sunkius žmogaus teisių pažeidimus“ migrantų atžvilgiu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS