Lenkija reikalaus reparacijų už žalą, padarytą Antrojo pasaulinio karo metais | KaunoDiena.lt

LENKIJA REIKALAUS REPARACIJŲ UŽ ŽALĄ, PADARYTĄ ANTROJO PASAULINIO KARO METAIS

Lenkija svarstys reparacijų už žalą, kurią Antrojo pasaulinio karo metais Lenkijai padarė nacistinė Vokietija, klausimą ir po parlamento rinkimų, vyksiančių spalio 13 d., pareiškė šalies aukštesniųjų parlamento rūmų – Senato – pirmininkas Stanislawas Karczewskis.

„Žinoma“, – paklaustas, ar Lenkija sieks reparacijų, radijo stočiai RMF FM sakė S. Karczewskis. Jis taip pat priminė, kad ties šiuo klausimu dirba parlamentinė grupė.

„Pažiūrėsime, kas bus naujos sudėties parlamente. Mes ateityje taip pat svarstysime šią temą“, – tvirtino S. Karczewskis.

Tokios pat pozicijos laikėsi ir Lenkijos televizijoje kalbėjęs šalies gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

„Reparacijų klausimas nėra išspręstas. Jei kas nors padarė ką blogo, pirmiausia jis pripažįsta tai, o tada kalbama apie kompensaciją. Civilizuotame pasaulyje tai akivaizdu. Mums svarbu pasiekti tikslą. Tai yra Lenkijos užsienio politikos efektyvumo klausimas“, – teigė M. Blaszczakas.

Pasak jo, reparacijų Lenkijai klausimu daug kas priklausys nuo parlamento rinkimų spalio 13-ąją.

Pagal 1945-ųjų Potsdamo konferencijoje pasirašytus dokumentus, Lenkija turėjo gauti dalį reparacijų, skirtų SSRS. Vis dėlto, mainais už gautą dalį reparacijų, Stalinas privertė Lenkiją tiekti anglį Sovietų Sąjungai už kur kas mažesnę nei rinkos kaina.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Vos tik pareikalaus, atiduosim net nepirstelėję. Klaipėdos krašto siena nesikeitė 500 metų ir tai yra vokiečių žemė. O jei užsimanys- ir lenkams Vilnių grąžinsim, o tai okupuos vėl. Šiaip tai ir yra lenkų kraštas.

To to M

As.ile neaiškink čia. Niekas nieko neduos. Vilnius ir Klaipėda mūsų Lietuvos sostinė ir miestas per amžiams, eina veln.iop tie p.šekai.

To to M

As.ile neaiškink čia. Niekas nieko neduos. Vilnius ir Klaipėda mūsų sostinė ir miestas per amžiams, eina veln.iop tie p.šekaim
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS