Lenkija per V. Zelenskio vizitą reiškia paramą Ukrainai | KaunoDiena.lt

LENKIJA PER V. ZELENSKIO VIZITĄ REIŠKIA PARAMĄ UKRAINAI

  • 0

Varšuva ketvirtadienį išreiškė paramą Kijevui ir pasisakė prieš bet kokias nuolaidas dėl Maskvos „agresyvaus elgesio“, priimdama Ukrainos prezidentą deryboms dėl būdų sumažinti įtampą, kilusią dėl potencialaus Rusijos įsiveržimo grėsmės.

Volodymyras Zelenskis Lenkijos pietiniame kalnų kurorte Vysloje susitiko su kolega lenku Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) derybų, kurios turėtų trukti iki penktadienio.

„Rusijos provokacijos ir eskalavimai kelia didžiulį pavojų didelės žemyno dalies saugumui“, – lenkų prezidento padėjėją Jakubą Kumochą citavo naujienų agentūra PAP.

„Lenkija remia Ukrainą. Lenkija labai aiškiai sako, kad ji nesutiks su agresyvia Rusijos politika ir prieštarauja bet kokioms nuolaidoms“, – pridūrė J. Kumochas, vyriausiasis A. Dudos padėjėjas tarptautinių santykių klausimais.

„Manome, kad Ukraina nusipelno visapusiškos Vakarų pasaulio ir NATO sąjungininkių paramos“, – pabrėžė jis.

Šiuo metu vyksta intensyvios Vakarų šalių ir Rusijos derybos, siekiant sumažinti įtampą dėl Ukrainos, tačiau kol kas pasiekta nedaug pažangos.

Rusija prie savo kaimynės sienos pasiuntė dešimtis tūkstančių karių, sukeldama Vakarams nerimą, kad gali prasidėti įsiveržimas.

Kremlius neigia planuojantis surengti puolimą ir pateikė virtinę reikalavimų dėl saugumo garantijų, įskaitant NATO įsipareigojimą nesiplėsti į rytus. Tuo metu Vakarai gina NATO „atvirų durų politiką“ potencialių būsimų narių atžvilgiu.

2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Rytų Ukrainą nuo to laiko drasko konfliktas su prorusiškais separatistais, kuriuos Kremlius, kaip manoma, remia karinėmis ir finansinėmis priemonėmis. Maskva tai neigia.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS