Lenkija žada aprūpinti Ukrainos pareigūnus automatais ir šoviniais | KaunoDiena.lt

LENKIJA ŽADA APRŪPINTI UKRAINOS PAREIGŪNUS AUTOMATAIS IR ŠOVINIAIS

  • 0

Lenkija žada aprūpinti Ukrainos pareigūnus – Nacionalinę gvardiją, policiją ir Pasienio apsaugos tarnybą – tūkstančiais automatų ir milijonais šovinių.

Tai pirmadienį Žešuve per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos vidaus reikalų ministru Ihoriu Klymenka pareiškė Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis), pranešė Ukrainos naujienų agentūra „Ukrinform“.

„Šiuo metu svarbiausias dalykas yra ginklai. Netrukus pradėsime tiekti ginklus Ukrainos nacionalinei gvardijai, Ukrainos policijos šturmo brigadoms ir Pasienio apsaugos tarnybai. Tai bus tūkstančiai automatų, milijonai šovinių, kurie leis Ukrainos gynėjams, Europos gynėjams, efektyviai kovoti“, – sakė M. Kaminskis.

Danija pradeda apmokyti ukrainiečių pilotus naudotis naikintuvais F-16

Danijos vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad prasidėjo ukrainiečių pilotų apmokymas naudotis naikintuvais F-16 ir kad šios Skandinavijos šalies jau seniai turimų amerikietiškų naikintuvų eksploatavimo pabaiga buvo paankstinta dvejais metais.

Juos pakeisiantys naikintuvai F-35 bus eksploatuojami nuo 2025 metų, sakė Danijos gynybos ministro pareigas laikinai einantis Troelsas Lundas Poulsenas (Troelsas Lundas Pulsenas). Iš pradžių pakeitimas planuotas 2027-aisiais.

Pasak T. Lundo Poulseno, NATO narė Danija pradėjo ukrainiečių pilotų mokymą. „Taip pat svarstysime, ar turėtume konkrečiai padovanoti Ukrainai danų [turimų] naikintuvų F-16 ir kiek jų turėtų būti“, – sakė jis.

Ukrainiečių pilotai turi praeiti nuo pusmečio iki aštuonių mėnesių trukmės mokymus, kol galės būti dovanojami danų turimi F-16, šalies transliuotojui DR sakė T. Lundas Poulsenas.

„Tai nereiškia, kad negalima priimti sprendimo iš anksto. Tačiau [lėktuvai F-16] bus Danijoje iki 2024-ųjų“, – sakė T. Lundas Poulsenas.

Danija yra užsakiusi 27 naikintuvus F-35A. Jie pakeis daugiau kaip 40 metų senumo F-16, kurių eksploatuojamų Danija turi 30. Perėjimas prie naikintuvų F-35A vyks nuo 2023 metų pabaigos iki 2025 metų pabaigos.

Su 2022-ųjų vasarį pradėta didelio masto Rusijos invazija kovojanti Ukraina jau seniai prašo Vakarų naikintuvų. Iš pradžių JAV ir kitos NATO šalys nenorėjo jų skirti, bet neseniai sutiko leisti ukrainiečių pilotams mokytis naudotis F-16, nors kol kas niekas dar neįsipareigojo perduoti Kyjivui kokių nors lėktuvų.

Gairės: karas Ukrainoje, kariai, Lenkija, automatai, šautuvai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS