Lenkijoje tyrimų komitetas aiškinsis, ar buvusi PiS vyriausybė naudojo ginčytiną šnipinėjimo įrangą | KaunoDiena.lt

LENKIJOJE TYRIMŲ KOMITETAS AIŠKINSIS, AR BUVUSI PIS VYRIAUSYBĖ NAUDOJO GINČYTINĄ ŠNIPINĖJIMO ĮRANGĄ

Lenkijoje tyrimo komitetas aiškinsis, ar buvusi „Teisės ir teisingumo partijos“ (PiS) vyriausybė naudojo Izraelio šnipinėjimo programinę įrangą „Pegasus“ politiniams priešininkams šnipinėti. Atitinkamą sprendimą vienbalsiai priėmė parlamentas Varšuvoje. Už balsavo ir PiS parlamentarai.

2021 m. pabaigoje lenkų žiniasklaida pranešė, kad programinė įranga mažiausiai trimis atvejais buvo panaudota šnipinėti žmones, kurie buvo „nepatogūs“ tuometinei PiS vyriausybei. Žiniasklaida rėmėsi Toronto universiteto kibernetinio saugumo tyrimų grupės „Citizen Lab“ duomenimis. Ši visame pasaulyje tiria piktnaudžiavimą ginčytina šnipinėjimo programavimo įranga.

Tarp šnipinėtų asmenų esą buvo prokurorė Ewa Wrozek, kritikavusi teismų reformą, žinomas opozicijos advokatas Romanas Giertychas bei senatorius Krzysztofas Brejza. Šis 2019 m. vadovavo tuometinio opozicinio aljanso „Piliečių koalicija“, kuriam priklauso ir dabartinis premjeras Donaldas Tuskas, rinkimų kampanijai. PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis savo laiku kaltinimus šnipinėjimu neigė.

Žurnalistai, žmogaus teisių organizacijos ir duomenų analitikai 2021 m. liepą pirmą kartą pranešė apie „Pegasus“. Anot jų, pirmiausiai autoritarinės vyriausybės visame pasaulyje šią programinę įrangą plačiai naudojo prieš kritikus, opozicionierius ir žurnalistus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS