Lenkijos Katalikų Bažnyčia žada „nulinę toleranciją“ pedofilams | KaunoDiena.lt

LENKIJOS KATALIKŲ BAŽNYČIA ŽADA „NULINĘ TOLERANCIJĄ“ PEDOFILAMS

  • 2

Lenkijoje didelę įtaką turinti Katalikų Bažnyčia trečiadienį pažadėjo laikytis „nulinės tolerancijos“ kunigų pedofilų atžvilgiu ir atsiprašė dėl jų veiksmų, kilus visuomenės pasipiktinimui dėl naujų įtariamų išnaudojimo incidentų ir prieštaringai įvertintų vieno aukšto dvasininko pareiškimų.

„Prašome atleisti už mūsų kunigus, kurie skriaudė vaikus“, – vyskupas Lenkijos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Wojciechas Polakas (Voicechas Polakas) sakė žurnalistams, žadėdamas „nulinę toleranciją pedofilijai Bažnyčioje“.

Trečiadienį Varšuvoje susirinkę vyskupai taip pat sakė parengę potvarkius dėl reagavimo į atvejus, kai dvasininkai lytiškai išnaudoja vaikus, siekiant padėti aukoms ir užtikrinti, kad įtariami kunigai pedofilai būtų patraukti atsakomybėn.

Tačiau Lenkijos Bažnyčios hierarchai pareiškė nesiūlysiantys nukentėjusiems jokios materialinės kompensacijos.

Visuomenėje kilęs didelis pasipiktinimas antradienį privertė Lenkijos Katalikų Bažnyčios vadovą arkivyskupą Jozefą Michaliką (Juzefą Michaliką) atsiprašyti ir atsiimti savo pareiškimą, jog dėl pedofilijos atvejų, taip pat susijusių su katalikų dvasininkais, dalis kaltės tenka išsiskyrusiems tėvams.

J.Michalikas iš pradžių tvirtino, kad prievarta prieš vaikus „pasireiškia, kai vaikai ieško meilės“.

„(Vaikas) glaudžiasi, ieško. Pasiklysta pats ir dar į tai įtraukia kitą žmogų“, – arkivyskupas sakė žurnalistams, pridūręs, kad pedofilijos atvejų galėtų būti išvengta, jeigu „būtų sveiki santykiai tarp tėvų“.

Šie komentarai išprovokavo aštrią kritiką socialiniuose tinkluose – daugiausiai tarp Lenkijos jaunuolių, kurių daugelis jaučiasi vis labiau tolstantys nuo Bažnyčios dėl jos požiūrio į abortus, gėjų santuokas, dirbtinį apvaisinimą, taip pat nesugebėjimo išrauti pedofilijos tarp dvasininkų.

„Michalikas tiesiog nori perkelti Bažnyčios kaltę dėl pedofilijos kam nors kitam – ar išsiskyrusiems tėvams, ar patiems vaikams – tiesiog norėdamas nukreipti dėmesį nuo kunigų“, – socialinio tinklo vartotojas „Facebook“ Dariuszas L.Solomonas (Darjušas L.Solomonas) komentavo populiariame liberalios pakraipos katalikiškame savaitraštyje „Tygodnik Powszechny“.

Šis leidinys J.Michaliko pareiškimus vadino skandalingais.

Kitaip negu Jungtinėse Valstijose arba Airijoje, dvasininkų pedofilijos tema Lenkijoje dažniausiai būdavo tabu – iki šio mėnesio.

Šioje šalyje pedofilijos Bažnyčioje problema tokio plataus viešo aptarimo sulaukė pirmąkart – daugiausiai dėl skandalingų vaikų išnaudojimo atvejų, paviešintų internete ir žiniasklaidoje.

Praeitą mėnesį Lenkijos Bažnyčios lyderiai buvo priversti paskelbti precedento neturintį atsiprašymą dėl dvasininkų pedofilų, kai prokurorai abipus Atlanto vandenyno pradėjo tirti dvi vaikų išnaudojimo bylas, susijusias su įtakingais kunigais.

65 metų lenkas arkivyskupas Jozefas Wesolowskis (Juzefas Vesolovskis), kuris apie penkerius metus dirbo popiežiausi pasiuntiniu Dominikos Respublikos sostinėje Santo Dominge, sulaukė tyrėjų dėmesio dėl įtariamų lytinių santykių su paaugliais berniukais.

Šios Karibų jūros salos pareigūnai taip pat pradėjo tyrimą dėl 36 metų kunigo lenko Wojciecho Gilo (Voicecho Gilo), kuris, kaip įtariama, išžagino kelis berniukus, kai dirbo Dominikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

w

Ir sugalvok tu man kaltinti butent tevus,kad issiskyrusiu seimu vaikai iesko "meiles". O kiek papuola i pedofilu pinkles vadinamu normaliu seimu vaiku? Vaikui ant kaktos neparasyta,kad jo tevai issiskyre ir jei pedofilas pasirenka vaika savo taikiniu,jis jo tikrai neklausia ar tu turi abu tevus. Taip kunigai tik atstumia visuomene nuo baznycios! Tokius dvasininkus reiketu vyri is baznycios su vilko bilietu,o ne juos ginti. Toks ir kunigu buti neturi teises!

kur tik

kunigas pasireiškia, lauk nemalonumų ar skandalų. to ir linkiu lenkams, lietuvių išnaudotojams, kur lenkų kunigai bepasisuktų, tuoj išlenda nusikaltimai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS