Lenkijos opozicija priešinasi valdančiosios partijos institucijų „užgrobimui“ | KaunoDiena.lt

LENKIJOS OPOZICIJA PRIEŠINASI VALDANČIOSIOS PARTIJOS INSTITUCIJŲ „UŽGROBIMUI“

  • 0

Kelios Lenkijos opozicijos partijos ketvirtadienį paskelbė įkūrusios koaliciją, kuri sieks užtikrinti teisinės valstybės principų laikymąsi ir šalies vietą Europos Sąjungoje.

Šis žingsnis buvo atliktas po to, kai koalicija pareiškė, kad valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) „užgrobė“ kai kurias svarbias valstybės institucijas.

Koalicija „Laisvė, lygybė ir demokratija“, remiama Komiteto demokratijai ginti (KOD), „gins įstatymų viršenybę Lenkijoje ir šalies vietą Europos Sąjungoje“, sakė to pilietinio judėjimo lyderis Mateuszas Kijowskis (Mateušas Kijovskis).

„Mus vienija trys temos: ištikimybė europinėms vertybėms, konstitucinės tvarkos gynimas Lenkijoje ir priešinimasis partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vykdomam valstybės institucijų užgrobimui“, – pabrėžė jis.

Kai PiS atėjo į valdžią, triuškinamai laimėjusi spalį vykusius parlamento rinkimus, Lenkijos ryšiai su Europos institucijomis atvėso, kai vyriausybė prastūmė virtinę prieštaringai vertinamų įstatymų pataisų, pagal kurias buvo pertvarkytas Konstitucinis Tribunolas ir sustiprinta valstybės kontrolė visuomeniniams transliuotojams.

Tuos žingsnius griežtai kritikavo ES ir Europos Parlamentas, bet Lenkija priekaištus atmetė kaip kišimąsi į šalies vidaus reikalus.

Praeitą mėnesį trys buvę Lenkijos prezidentai, tarp jų pasipriešinimo komunistiniam režimui didvyrį Lechą Walesą (Lechą Valensą), savo bendrame kreipimesi kaltino dešiniąją konservatyviąją PiS griaunant šalie konstitucinę tvarką, taip pat paragino šalies piliečius „ginti demokratiją“.

Naująjį aljansą sudarė liberali Šiuolaikinė partija (Nowoczesna), ūkininkų interesams atstovaujanti Lenkijos liaudies partija (PSL) ir kitos centro bei kairiosios pakraipos partijos, tarp jų Demokratinės kairės sąjunga (SLD).

Tuo tarpu ketvirtadienį šalyje įsiplieskė naujas žodžių karas, kai finansų ministras Andrzejus Szalamacha (Andžejus Šalamacha) paragino aukščiausiosios teismo institucijos pirmininką nekelti bangų prieš reitingų agentūros „Moody's“ naujausią Varšuvos galimybių skolintis ir grąžinti skolas įvertinimą, kuris turėtų būti paskelbtas ateinančią savaitę.

Konstitucinio Tribunolo vyriausiasis teisėjas Andrzejus Rzeplinskis (Andžejus Žeplinskis) sakė žiniasklaidai, kad A.Szalamacha savo laiške prašė susilaikyti nuo vietų pareiškimų, kurie galėtų „pakenkti šaliai“, artėjant „Moody's“ reitingų paskelbimui, kuris turėtų įvykti gegužės 13 dieną. Daugelis prognozuoja, kad Lenkijos įvertinimas bus pablogintas.

Teisėjas A.Rzeplinskis yra atsidūręs jau penkis mėnesius besitęsiančios vyriausybės ir Konstitucinio Tribunolo priešpriešos centre, o opozicija sako, kad tokia padėtis kelia pavojų demokratijai.

Populistinės PiS vyriausybės veiksmai gruodį sukėlė Lenkijoje politinę krizė, kai ji prastūmė įstatymą, atveriantį galimybę deleguoti į aukščiausiąjį teismą jai palankius teisėjus ir pakeisti tos institucijos sprendimų priėmimo taisykles.

Tačiau teismas kovą pripažino tas pataisas prieštaraujančiomis konstitucijai, paaštrindamas priešpriešą su PiS daugumos vyriausybe, kuri iškart atmetė tą sprendimą.

Susidarius tokiai padėčiai teismo darbas buvo paralyžiuotas, todėl Lenkija faktiškai liko be vyriausybės sprendimus kontroliuojančios institucijos.

„Moody's“ balandį nurodė, kad kova dėl konstitucinio teismo padidino politinę riziką Lenkijoje, kuri yra Vidurio Europos ekonomikos sunkiasvorė, o šalyje tvyranti įtampa „gali pabloginti“ sąlygas užsienio investicijoms.

Agentūra taip pat pažymėjo, kad užsienio investicijų srautas Lenkijoje pastaraisiais mėnesiais smarkiai sumažėjo, o kapitalo nuotėkis labai padidėjo.

Sausį kita reitingų agentūra – „Standard & Poor's“ – pablogino Lenkijos ilgalaikio skolinimosi vertinimus viena padala iki BBB+, argumentuodama, kad vyriausybės veiksmai „silpnina institucijas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS