Lenkijos saugumo pareigūnas: vykdyto šnipinėjimo aukų sąrašas plečiasi | KaunoDiena.lt

LENKIJOS SAUGUMO PAREIGŪNAS: VYKDYTO ŠNIPINĖJIMO AUKŲ SĄRAŠAS PLEČIASI

  • 0

Lenkijos Seimo narys, atsakingas už specialiąsias tarnybas, Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Semoniakas) penktadienį privačiam transliuotojui „Polsat News“ sakė, kad šnipinėjimo programų aukomis 2015–2023 metais, valdant „Teisės ir teisingumo“ (PiS) vyriausybei, tapo gerokai daugiau žmonių, nei skelbta anksčiau.

Pasitelkus šnipinėjimo programinę įrangą galima įsilaužti į išmaniuosius telefonus ir gauti prieigą prie telefone saugomos informacijos bei slapta klausytis pokalbių.

Penktadienį Lenkijos Seimas išrinko narius į komitetą, kuris tirs, kaip ir kas naudojosi „Pegasus“ programa šnipinėjant kelis asmenis, susijusius su tuometine opozicija.

„Komitetas bus vertingas partneris sprendžiant, kokių teisinių veiksmų imtis, kaip išsiaiškinti šį klausimą, kaip jį išspręsti ir pateikti visuomenei patikimą informaciją, – sakė T. Siemoniakas. – Prokuratūra taip pat bus svarbus partneris.“

Nors jis atsisakė pasakyti, ar žurnalistai taip pat buvo sekami, pažymėjo, kad „kiekvienas, pažvelgęs į iki šiol pasirodžiusias pavardes, pamatys, kad šiame sąraše yra žmonių, kurie buvo nepatogūs [ankstesnei] vyriausybei“.

„Tai nenustebins nė vieno, kuris žino PiS metodus, tačiau galiu patvirtinti, kad sąraše bus tam tikrų elementų, kurie nustebins visuomenę, – pridūrė jis. – Tikrai neįvardysiu jokių pavardžių ir nebus jokių nutekinimų. Šį klausimą spręsime rimtai ir organizuotai, kad galėtume kartą ir visiems laikams sukurti sistemą, kuri tokius dalykus padarytų neįmanomus.“

Paklaustas, ar „Pegasus“ ar panaši programinė įranga naudojamos šiuo metu, T. Siemoniakas atsakė, kad ne.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS