Lenkijos valdančiosios partijos lyderis J. Kaczynskis sugrįžta į vicepremjero postą | KaunoDiena.lt

LENKIJOS VALDANČIOSIOS PARTIJOS LYDERIS J. KACZYNSKIS SUGRĮŽTA Į VICEPREMJERO POSTĄ

  • 0

Lenkijos valdančiųjų konservatorių lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) trečiadienį sugrįžo į ministrų kabinetą ir tapo ministro pirmininko pavaduotoju.

Šių veiksmų partija imasi siekdama sustiprinti savo pozicijas prieš artėjančius visuotinius rinkimus.

J. Kaczynskis yra nuo 2015 metų Lenkiją valdančios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovas. Lenkijoje plačiai paplitusi nuomonė, kad jis sprendžia dėl daugumos vyriausybės politikos krypčių ir paskyrimų, ir yra šalies de facto lyderis.

Per paskyrimo ceremoniją Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) teigė, kad J. Kaczynskio sugrįžimas į vyriausybę yra visiškai pagrįstas ir būtinas.

Pasak analitikų, J. Kaczynskio sugrįžimu siekiama užtikrinti stabilumą vyriausybėje, kurią krečia vidaus nesutarimai, ir parengti konservatorius artėjantiems rinkimams, tikriausiai įvyksiantiems šių metų spalį.

„Tai svarbus pastiprinimas prieš rinkimus ir aiški žinia, kad kovojame dėl pergalės“, – valstybinei televizijai sakė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mulleris (Piotras Miuleris).

Dabar J. Kaczynskis – vienintelis ministro pirmininko pavaduotojas.

Prieš tai premjero kabinete dirbo keturi vicepremjerai ir visi jie atsistatydino iš pareigų kartu su trečiadienį paskelbtais pakeitimais.

Jie liks ministrų kabineto nariai.

Nuo 2020-ųjų spalio iki 2022-ųjų birželio J. Kaczynskis buvo už saugumą atsakingas ministro pirmininko pavaduotojas.

„Jaroslawo Kaczynskio vaidmuo bus kitoks nei praėjusį kartą“, – sakė vienas iš atsistatydinusių premjero pavaduotojų Jacekas Sasinas.

„Nuo šiol jis koordinuos visą vyriausybės darbą“, – nurodė jis.

Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) toliau eis Lenkijos ministro pirmininko pareigas.

Apklausos rodo, kad šiuo metu Lenkijoje pagal populiarumą pirmauja PiS, tačiau stiprėja ir didžiausios opozicinės partijos – Pilietinės platformos (PO) – pozicijos.

Šį mėnesį visuomenės nuomonės tyrimų centro CBOS atlikta apklausa rodo, kad PiS palaiko 33 proc. rinkėjų, o PO – 27 proc. ir tai yra keturiais procentiniais punktais daugiau nei per ankstesnę apklausą.

Kraštutinių dešiniųjų partiją „Konfederacija“ remia 8 proc. rinkėjų, o kairieji ir centristų koalicija, kurią sudaro „Lenkija 2050“ ir Lenkijos liaudies partija (PSL), šiuo metu turi 5 proc. rinkėjų palaikymą.

J. Kaczynskio paskyrimą opozicija įvertino skeptiškai.

„Kaczynskis grįžo į vyriausybę, kuriai vadovavo nuo pat pradžių, o jo oficialus viršininkas visuomet buvo jo pavaldinys“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė PO politikas Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS