Lenkijos valdantieji įvardijo kandidatus į komisiją, laikomą nukreipta prieš opoziciją | KaunoDiena.lt

LENKIJOS VALDANTIEJI ĮVARDIJO KANDIDATUS Į KOMISIJĄ, LAIKOMĄ NUKREIPTA PRIEŠ OPOZICIJĄ

  • 0

Lenkijos valdančioji partija trečiadienį vienintelė įvardijo kandidatus į prieštaringai vertinamą Rusijos įtakos šalyje tyrimo komisiją.

Ja, kaip manoma, prieš spalio 15 dienos parlamento rinkimus taikomasi į opoziciją ir jos populiarųjį lyderį Donaldą Tuską.

Komisija buvo įsteigta valdančiosios nacionalistinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pasiūlytu įstatymu, kuriuo siekiama patikrinti, ar 2007–2022 metais politikai priėmė sprendimų veikiami Rusijos ir ar tie sprendimai gali kelti grėsmę Lenkijos saugumui.

Per artėjančius rinkimus nuo 2015 metų valdanti partija PiS sieks precedento neturinčios trečiosios kadencijos ir susigrums su D. Tusku bei jo vadovaujama centristinių opozicinių partijų Pilietine platforma (PO).

Kritikai teigia, kad komisijai būtų suteikti Konstitucijai prieštaraujantys įgaliojimai, įskaitant galimybę dešimtmečiui pašalinti pareigūnus iš viešojo gyvenimo.

Birželį Europos Sąjunga pradėjo teisinius veiksmus prieš savo narę Lenkiją dėl ginčytino komisijos steigimo įstatymo ir įspėjo, kad imsis tolesnių veiksmų, jei ši institucija pradės veikti. Įstatymą taip pat kritikavo Jungtinės Valstijos.

Devynis komisijos kandidatus vėliau trečiadienį turėtų patvirtinti žemieji parlamento rūmai, kuriuose valdančioji partija turi mažą persvarą.

PiS kaltina D. Tuską, kad jis, būdamas ministru pirmininku 2007–2014 metais, buvo pernelyg draugiškas Rusijai ir prezidentui Vladimirui Putinui, o prieš išvykdamas į Briuselį ir 2014-aisiais tapdamas Europos Vadovų Tarybos pirmininku sudarė Maskvai palankius dujų sandorius.

Valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis) ir D. Tuskas yra ilgamečiai politiniai varžovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS