Lenkų saugumo pareigūnas: Lenkijos oro erdvės pažeidimas galėjo būti Rusijos provokacija | KaunoDiena.lt

LENKŲ SAUGUMO PAREIGŪNAS: LENKIJOS ORO ERDVĖS PAŽEIDIMAS GALĖJO BŪTI RUSIJOS PROVOKACIJA

  • 0

Lenkijos Nacionalinio saugumo biuro (BBN) vadovas trečiadienį privačiam transliuotojui TVN 24 sakė negalintis atmesti galimybės, kad praeitą savaitę Lenkijos oro erdvę pažeidusi Rusijos raketa buvo provokacija.

Paklaustas, ar, jo nuomone, tai buvo Rusijos provokacija, Jacekas Siewiera (Jacekas Severa) atsakė: „To negalima atmesti.“

Gruodžio 29 dieną raketa praskriejo Lenkijos oro erdve, Maskvai surengus vieną didžiausių raketų atakų prieš Ukrainą. Lenkų kariškių teigimu, šalies oro erdvę pažeidusią raketą paleido Rusija.

J. Siewiera sakė, kad Lenkijos sąjungininkai taip pat neatmeta galimybės, kad pažeidimas buvo tyčinis.

Pabrėžęs, kad raketa pažeidė oro erdvę 40 km, J. Siewiera teigė: „Keičiantis vyriausybei ir karinei vadovybei, rizika, kad [Rusija] išbandys reakciją, yra didelė.“

Ji buvo matoma mūsų radiolokacijos sistemose ir paliko Lenkijos teritoriją.

Jis pridūrė, kad „sunku manyti, jog pažeidimas 40 km atstumu nuo Lenkijos sienos buvo atsitiktinis“, nes „tokia trajektorija labai smarkiai pažeidžiama oro erdvė“.

Rusų valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ anksčiau citavo Maskvos reikalų patikėtinį Varšuvoje Andrejų Ordašą, teigusį, jog Rusija neteiks jokių paaiškinimų Lenkijai, kol ši „nepateiks konkrečių įrodymų“, kad oro erdvę pažeidė rusų raketa.

J. Siewieros tvirtinimu, Lenkija turi „pakankamai žinių, kad galima būtų teigti, jog ta raketa buvo paleista iš Rusijos sistemų“.

„Ji buvo matoma mūsų radiolokacijos sistemose ir paliko Lenkijos teritoriją“, – sakė jis ir pridūrė, kad Lenkijos reakcija buvo tinkama.

Gairės: Lenkijos Nacionalinio saugumo biuro vadovas, Jacekas Siewiera, oro erdvės pažeidimas, Rusijos provokacija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS