Libijoje po potvynių nurodyta sulaikyti aštuonis pareigūnus: įtariami aplaidumu | KaunoDiena.lt

LIBIJOJE PO POTVYNIŲ NURODYTA SULAIKYTI AŠTUONIS PAREIGŪNUS: ĮTARIAMI APLAIDUMU

  • 0

Libijos generalinis prokuroras, atliekantis tyrimą dėl tūkstančius žmonių pražudžiusio potvynio, pirmadienį nurodė sulaikyti aštuonis pareigūnus, pranešė jo biuras.

Pareigūnai įtariami blogu valdymu ir aplaidumu, sakoma generalinės prokuratūros pareiškime, kuriame priduriama, kad pareigūnai šiuo metu dirba arba anksčiau dirbo įstaigose, atsakingose už vandens išteklių ir užtvankų valdymą.

Po to, kai didelė audra užklupo Dernos, uostamiesčio Libijos rytuose, apylinkes, rugsėjo 10 dieną staigus potvynis, kurį išgyvenę žmonės prilygino cunamiui, prasiveržė pro dvi pasenusias užtvankas.

Šeštadienį oficialus žuvusiųjų skaičius viršijo 3 tūkst. 800, o tarptautinės pagalbos grupės teigė, kad 10 tūkst. ar daugiau žmonių gali būti dingę.

Pradėjęs tyrimą Libijos generalinis prokuroras Al-Seddikas al-Suras (Sedikas Suras) daugiau nei prieš savaitę pareiškė, kad šios užtvankos nuo 1998 metų buvo įtrūkusios.

Tačiau 2010 metais Turkijos bendrovės pradėti tvarkymo darbai buvo sustabdyti po kelių mėnesių, Libijoje įsiplieskus revoliucijai, ir jie niekada nebuvo atnaujinti, pareiškė prokuroras ir pažadėjo griežtai nubausti atsakingus asmenis.

Nuo 2011 metų, kai NATO remiamas sukilimas nuvertė ir nukovė ilgametį diktatorių Muamarą Kadhafi (Muamarą Kadafį), Libiją jau daugiau nei dešimtmetį krečia smurtas, o ginkluotos grupuotės nebaudžiamai kovoja dėl valdžios ir įtakos.

Šiuo metu Libija yra padalyta į tarptautiniu mastu pripažintą Tripolyje įsikūrusią administraciją vakaruose, kuriai priklauso A-S. al-Suras, ir kitą vyriausybę potvynių nusiaubtuose rytuose.

Rytų pajėgos prieš kelerius metus pradėjo nesėkmingą sostinės puolimą, kuris 2020 metais baigėsi paliaubomis.

Nuo tada Libijoje įsivyravo santykinio stabilumo laikotarpis, kuris leido karo nuniokotai šaliai bandyti atsikurti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS