Londonas ir Briuselis neranda bendros kalbos dėl ES ambasadoriaus statuso | KaunoDiena.lt

LONDONAS IR BRIUSELIS NERANDA BENDROS KALBOS DĖL ES AMBASADORIAUS STATUSO

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga įsitraukė į diplomatinį ginčą, Londonui po „Brexito“ atsisakius suteikti visavertį diplomatinį statusą 27 šalių bloko pasiuntiniui.

Britanijai išstojus iš ES 2020 metų sausį, Briuselis įkūrė Londone ES atstovybę.

Tačiau abi pusės nesutaria, kokios diplomatinės privilegijos turi būti taikomos ES ambasadoriui prie JK Joao Vale de Almeidai (Žuaunui Valei de Almeidai). Šis ginčas įsiplieskė tą pačią dieną, kai Britanija paskyrė savo pačios pasiuntinį Briuselyje.

ES tvirtina, kad jos pasiuntiniui turi būti taikomas visaverti diplomatinis statusas, kaip ir bet kuriose kitos suverenios šalies ambasadoriui. Tokia tvarka galioja 143 kitose valstybėse, kur Bendrija turi savo diplomatines atstovybes.

Tuo metu Londonas argumentuoja, kad ES pasiuntiniui turėtų būti suteiktas žemesnio lygio statusas, atitinkantis taikomą tarptautinių organizacijų, tokių kaip Tarptautinis valiutos fondas (TVF), atstovams.

Ginčas išsivystė kelios valandos prieš užsienio reikalų sekretoriui Dominicui Raabui (Dominikui Rabui) paskelbiant, kad naujasis JK misijos prie ES vadovas bus Lindsay Croisdale'as-Appleby (Lindsis Kroisdeilas-Apelbis).

„Mums pradedant naują santykių su ES skyrių, man labai malonu paskirti Lindsay JK misijos vadovu“, – sakė britų diplomatijos vadovas.

„Jo anksčiau sukauptos žinios ir patirtis bus gyvybiškai svarbios tęsiantį mūsų draugišką bendradarbiavimą su ES“, – pridūrė D. Raabas.

L. Croisdale-Appleby pastaruoju metu JK Užsienio reikalų ministerijoje užsiėmė „Brexito“ klausimais.

Nuo pat Britanijos oficialaus išstojimo D. Croisdale'o-Appleby pirmtakui Briuselyje buvo taikomos visaverčio ambasadoriaus privilegijos.

ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovas Peteris Stano (Peteris Stanas) tvirtino, kad Bendrijai „jos valstybės narės yra suteikusios reikšmingus įgaliojimus“.

Britanijai, buvusiai Lisabonos sutarties signatarei, „puikiai žinomas ES statusas išorės santykiuose“, naujienų agentūrai AFP sakė P. Stano.

„Po JK išstojimo iš Europos Sąjungos nepasikeitė niekas, kas galėtų pateisinti kokius nors JK pozicijos pokyčius“, – pridūrė jis.

Tuo metu britų URM atstovas tvirtino, kad „ES, jos delegacija ir darbotojai įgis privilegijas ir neliečiamybę, būtiną veiksmingai atlikti jų darbą Jungtinėje Karalystėje“.

Tačiau ES vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) sakė, kad Britanija turėtų būti „labai atsargi“, spręsdama šį klausimą.

Ketvirtadienį per vieną Airijos organizuotą virtualų renginį M. Barnier atmetė Britanijos poziciją, kad ES yra tarptautinė institucija, ir pabrėžė, kad blokas yra valstybių sąjunga.

„JK šioje sąjungoje dalyvavo apytikriai 47 ar 48 metus, – atkreipė dėmesį jis. – Tikiuosi, kad galėsime kartu rasti protingą ir objektyvų sprendinį dėl ES statuso Londone.“

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS