A. Lukašenka: dauguma baltarusių nepritaria susivienijimui su Rusija | KaunoDiena.lt

A. LUKAŠENKA: DAUGUMA BALTARUSIŲ NEPRITARIA SUSIVIENIJIMUI SU RUSIJA

  • 5

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad 98 proc. jo šalies gyventojų nepritaria potencialiam susivienijimui su Rusija, netylant spėlionėms, kad Kremlius spaudžia Minską sutikti su glaudesne integracija.

Ilgalaikis lyderis sakė žurnalistams, kad jeigu šiandien būtų surengtas referendumas, „98 proc. (baltarusių) balsuotų prieš abiejų šalių susivienijimą – arba prieš tai, ką daugelis palaikytų Baltarusijos tapimą Rusijos dalimi“.

„Šiandien baltarusiai nori būti kartu su Rusija, bet nori gyventi savo namuose“, – sakė jis.

Rusija yra Baltarusijos artimiausia sąjungininkė: abi valstybės sudariusius artimais prekybiniais ir kariniais ryšiais pasižyminčią formalią „sąjungą“, nors ir dažnai ginčijasi dėl tokių opių klausimų kaip energetikos kainos ir importo muitai.

Prieš kelis mėnesius įsisiūbavo spėlionės, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spaudžia kaimyninę Baltarusiją imtis glaudesnės integracijos siekiant sukurti suvienytą valstybę.

Toks žingsnis teoriškai galėtų prailginti V. Putino valdymą, kai 2024 metais baigsis jo ketvirtoji kadencija prezidento poste, jeigu jis taptų naujosios valstybės vadovu.

Kremlius savo ruožtu tokias kalbas neigia.

Baltarusija su dideliu nerimu stebėjo, kaip Maskva 2014 metais aneksavo Krymą ir reiškė palaikymą Rytų Ukrainos separatistams.

Vasarį Rusijos Sočio kurorte su V. Putinu susitikęs trijų dienų derybų A. Lukašenka pripažino, kad jiedu aptarė savo šalių sąjungą, bet pabrėžė, kad abu laikėsi atsargios pozicijos.

„Tvirtai sutinkame, kad šiandien neturime daryti pernelyg didelio spaudimo ar imtis žingsnių, kurie padarytų kokios nors žalos“, – pridūrė jis.

Gruodį Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Maskva, remdamasi 1999 metų susitarimu dėl „sąjunginės valstybės“ sukūrimo, yra pasiruošusi didesnei integracijai su Baltarusija, pavyzdžiui, įsivedant bendrą valiutą, sujungiant muitų tarnybas ir teismus.

Vis dėlto Rusija neigia, kad deramasi dėl visiško valstybių susivienijimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Ka

Ka reiskia zodis laisvi siandienine lietuva prisirasiusi ir priemusi neskaitytu istatymu daugiau suvarzyta ir pasmerkta sunaikinimui nuo plaukuotosios rankos negu baltarusija o kaimynams padeti reikia jei lietuviai butu padeje prusams ir jotvingiams istorija butu kita ir lenkijos nebutu kuri simtmecius nori sunaikinti lietuva kaip to nori rusija kuri save laiko ariju palikuonimis net egipto faraonas buvo rusisko kraujo taip platinama ytubeje kur nepaziuresi visur buvo rusu zemes net ir berlyna rusai pastate istorija klastojama is visu pusiu o musu istorikai miega

Kaunietis

Niekai,atvažiuos rusų tankai,padarys referendumą ir gudai vėl sėdės rusų subinej

Žilvinas Ručys

Susidaro nuomonė kad lukasenka rusijos kgb agentas , pardavinėantis Baltarusiją
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS