A. Lukašenka: turėti Rusijos branduolinius ginklus Baltarusijoje – stipriausia mano iniciatyva | KaunoDiena.lt

A. LUKAŠENKA: TURĖTI RUSIJOS BRANDUOLINIUS GINKLUS BALTARUSIJOJE – STIPRIAUSIA MANO INICIATYVA

  • 0

Baltarusijos prezidentas tikina, kol Rusijos branduoliniai ginklai bus Baltarusijoje – visi gali jaustis saugūs, praneša LNK.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įsakė sustiprinti sienos su Baltarusija apsaugą, kai į pastarąją atvyko „Wagner“ samdiniai.

„Padėtis šiaurėje, visų pirma, Baltarusijos teritorijoje, apsvarstyta atskirai. Pranešė mūsų žvalgyba. Labai atidžiai analizuojame kiekvieną faktą. Štabo sprendimu, vyriausiajam vadui ir generolui nurodyta sustiprinti šiaurinę kryptį“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Kyjivas jau ne kartą būgštavo, kad iš Baltarusijos gali būti puolama. Kol kas tokių ženklų nėra, bet pasklidus žinioms apie „Wagner“ persikraustymą ten, pastebėta, kad už 100 kilometrų nuo Minsko, netoli Asipovičių, apleistoje karinėje bazėje – suaktyvėjimas. Centrinėje Baltarusijoje pridygo šimtai palapinių. To užtektų dislokuoti 8 tūkstančius samdinių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

O pats autoritaras Aliaksandras Lukašenka ramino Europą net dėl Rusijos branduolinių ginklų. Esą kol šie ginklai Baltarusijoje, visi gali jaustis saugūs, kad į darbą paleisti nebus.

„Tai buvo mano stipriausia iniciatyva – turėti Rusijos branduolinius ginklus Baltarusijoje. Ir kuo ilgiau gyvename, tuo labiau įsitikiname, kad jie turi būti pas mus, Baltarusijoje, saugioje vietoje. Esu tikras, kad niekada neteks to ginklo panaudoti, kol jį turėsime, ir niekada priešo koja nežengs į mūsų žemę“, – tikino A. Lukašenka.

Per iškilmingą vakarą, skirtą nepriklausomybės dienai paminėti, jis ramino tautiečius ir kad tarp atvykstančių „Wagner“ samdinių galvažudžių-kalinių jau nelikę, bet dar ir pasityčiojo iš Vakarų.

Jei būtų galima „Wagner“ kovotojus pakviesti jų pačių sąskaita, mūsų armijai tai – į naudą, juk jie – geriausiai paruošti žmonės.

„Jei būtų galima „Wagner“ kovotojus pakviesti jų pačių sąskaita, mūsų armijai tai – į naudą, juk jie – geriausiai paruošti žmonės. Visi sako: jie kaliniai. Klausykite, visi ten buvę kariai nuteistieji, jie, deja, jau žuvę, ir kai tik prasidėjo šurmulys, kad „Wagner“ čia, Baltarusijoje, sulaukiau skambučių bangos iš tų, kurie mūsų nepripažįsta. Jie ėmė skambinti diktatoriui Baltarusijoje – tai blogas dalykas, blogas signalas. Kodėl blogas? Kodėl blogai prancūzams? Todėl, kad „Wagner“ Afrikoje mušė prancūzus, tik dulkės skraidė“, – rėžė A. Lukašenka.

O Vladimiro Putino režimas Rusijoje bando ištrinti „Wagner“ palikimą. Rusų žiniasklaidai išdalinta nauja metodika – menkinti, ką specialiojoje operacijoje nuveikė Jevgenijaus Prigožino smogikai. Eteryje pasipylė palyginimų, kad Bachmutą, rusų vadinamą Artiomovsku, „Wagner“ ėmė net 224 dienas.

O Mariupolį rusų armija okupavo per 71 dieną. Eteryje Bachmutas rusų liaudžiai jau pateikiamas kaip nesvarbi frontui vieta, nors šio griuvėsių miesto Pergalės dienai reikalavo pats V. Putinas.

Ir štai dar informacija pamąstymui dėl sukurto mito apie maksimalų privačios karinės kompanijos „Wagner“ veiksmingumą. Aiškėja, kad net amerikiečių CŽA vadovas neseniai slapta lankėsi Ukrainoje. JAV su Kyjivu dalijasi žvalgybos informacija. Be to, Amerika svarsto, ar tiekti Ukrainai kasetines bombas. Okupantai jas ypač naudoja. Pati Ukraina iš sąjungininkų jau yra gavusi tokių šaudmenų, bet Raudonasis Kryžius įspėja – tokie ginklai, išsibarstydami ore, žudo nesirinktinai – net civilius, o 40 proc. lieka nesprogę.

„Apie tokią amuniciją galvojome jau seniai. Ukrainiečiai jos prašė, kitos Europos šalys jau dalį davė. Ir okupantai tai naudoja. Taigi, žinoma, taip, mes svarstome – priimami sprendimai“, – sakė JAV jungtinio štabų vado pirmininkas Mark Milley.

Amerikiečių generolas atmetė nuogąstavimus dėl per lėto Ukrainos kontrpuolimo. Juk skintis kelią ukrainiečių pajėgoms tenka per minų laukus. Bus labai sunku. Pasiekti laimėjimui reikės daug laiko. Mūšiai bus labai kruvini.

„Bus sunku, truks ilgai ir bus labai daug kraujo. Ir niekas neturėtų turėti dėl to jokių iliuzijų. Ukraina kovoja dėl išlikimo. Tai – egzistencinė kova“, – pabrėžė JAV jungtinio štabų vado pirmininkas.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Aliaksandras Lukašenka, branduoliniai ginklai, Wagner
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS