M. Barnier perspėja, kad JK ir ES piliečiai po „Brexito“ susidurs su „pasekmėmis“ | KaunoDiena.lt

M. BARNIER PERSPĖJA, KAD JK IR ES PILIEČIAI PO „BREXITO“ SUSIDURS SU „PASEKMĖMIS“

  • 4

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį perspėjo, kad ES ir Bendriją paliekančios Jungtinės Karalystės piliečiai susidurs su „konkrečiomis pasekmėmis“, Londonui norint panaikinti judėjimo laisvę.

Kalbėdamas per diskusiją šiuo klausimu Europos Parlamente Strasbūre, M. Barnier pabrėžė, kad „mes ir toliau ginsime savo piliečių interesus“, „Brexito“ procesui keliantis į kitą etapą, kai bus deramasi dėl būsimų ES ir JK santykių.

JK turėtų išstoti iš ES kiek daugiau nei po dviejų savaičių, ir tada bloke liks 27 valstybės.

Išstojimo susitarime numatytas iki šių metų pabaigos truksiantis pereinamasis laikotarpis, per kurį Londonas ir Briuselis nori susitarti dėl to, kaip jų santykiai veiks po beveik penkių dešimtmečių JK narystės Europos Sąjungoje.

Tarp sričių, dėl kurių planuojama derėtis, yra prekyba, žuvininkystė, saugumas, transportas ir energetika.

JK vyriausybė sako po „Brexito“ norinti panaikinti judėjimo laisvę, kuri leisdavo ES piliečiams gyventi Britanijoje, o britams – lengvai persikelti į bloko valstybės nares.

Panaikinus judėjimo laisvę, su pasekmėmis susidurtų tiek ES piliečiai, teikiantys paslaugas JK, tiek britai, teikiantys paslaugas bloko teritorijoje. Taip pat būtų apribota apsilankymų turizmo tikslais trukmė, kiltų apribojimų dėl sveikatos draudimo ir profesinių kvalifikacijų pripažinimo.

Be to, ES piliečiams, persikeliantiems į JK, būtų sudėtingiau su savimi pasiimti sutuoktinius ar kitus šeimos narius.

Su pilietybe susijusios problemos taip pat gali turėti padarinių kalbant apie JK ir ES veikiančių bendrovių, pavyzdžiui, oro linijų, nuosavybę, skaitmeninio privatumo taisykles ir prieigą prie interneto domenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Ir mes atsigausim po Litxit.

Sigitas Vyriskis

O kas tas yra Brexit toks? Ar cia nuo gripo?

To svaras

Nenusisnekek svaraini. Anglai jau patys suprato, kad jiems bus zopa, bet jau traukinys nuvaziavo. Laikas parodys. Tuoj viska pats suprasi ir pamatysi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS