M. Gorbačiovas nesigaili pradėjęs pertvarką | KaunoDiena.lt

M. GORBAČIOVAS NESIGAILI PRADĖJĘS PERTVARKĄ

Buvęs SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas nesigaili pradėjęs pertvarką ir mano, kad vienas svarbiausių jos elementų buvo naujas mąstymas užsienio politikos srityje. Jis tai pareiškė šeštadienį paskelbtame interviu Vokietijos žurnalui „Spiegel“ Berlyno sienos griūties 30-ųjų metinių proga.

„Iškart paklausite, ar aš nesigailiu dėl pertvarkos. Ne, nesigailiu“, – sakė M. Gorbačiovas.

„Buvo neįmanoma gyventi taip, kaip anksčiau. Ir esminė pertvarkos dalis buvo naujas mąstymas užsienio politikos srityje, apimantis tiek universalias vertybes ir branduolinį nusiginklavimą, tiek pasirinkimo laisvę“, – teigė buvęs SSRS vadovas.

„Pradėdami pertvarką, mes žinojome, kad rizikuojame, bet visa valstybės vadovybė laikėsi vieningos nuomonės, kad permainos būtinos“, – pareiškė M. Gorbačiovas. „Už pertvarkos žlugimą ir Sovietų Sąjungos subyrėjimą atsakingi tie, kurie suorganizavo pučą 1991 metų rugpjūtį, o po pučo naudojosi tuo, kad SSRS prezidento pozicijos susilpnėjo“, –mano jis.

„Devintajame dešimtmetyje mes stojome į reformų kelią. Buvo klaidų ir apsirikimų“, – konstatavo buvęs SSRS prezidentas. „Galima ginčytis, kiek mes priartėjome prie tikros demokratijos, bet prie totalitarinės sistemos mes negrįšime“, – pabrėžė M. Gorbačiovas.

Komentuodamas Vokietijos susivienijimą, M. Gorbačiovas pareiškė laikąs šį įvykį vienu svarbiausių savo darbų. „Aš labai vertinu šią dieną“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

#

R. REIGANUI, esame dėkingi, ekonomiškai,, sudirbo"... che, che..

O dėl Sausio 13???

Kaip šiandien, kai ponia Mirtis jau pačiam į pakaušį kvėpuoja, - nesinori tos Nakties ištrinti iš savo biografijos? Nesinori, kad to niekada nebūtų buvę? Matau ligos kankinamo žmogaus veidą, ir jausmas dvejopas: užuojauta niekaip neužgožia to vaizdo - jo įsakymu nuleistų kraujo upių prie Bokšto. Ir tankais sutraiškytų kūnų. Tada taip norėjau surinkti tvarsčius operacinėje ir nusiųsti juos jam į Kremlių - grožėkis, triumfuok, „karvedy”! Tik supratau, jog mano siuntinys nė pro vartus nebus į Kremlių praleistas. O gaila.

8

Gorbaciovas apie Tianmenio skerdynes "We must be realists. They have to defend themselves, and so do we. 3,000 people, so what?"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS