M. Pompeo: JAV artimiausiomis savaitėmis pristatys Artimųjų Rytų taikos planą | KaunoDiena.lt

M. POMPEO: JAV ARTIMIAUSIOMIS SAVAITĖMIS PRISTATYS ARTIMŲJŲ RYTŲ TAIKOS PLANĄ

  • 4

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) penktadienį pranešė, kad Vašingtonas artimiausiomis savaitėmis pristatys savo ilgai lauktą planą dėl taikos Artimuosiuose Rytuose, bet pripažino, kad sutaikyti konfliktuojančius izraeliečius ir palestiniečius būtų nelengva užduotis.

Amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija anksčiau šiemet buvo priversta padėti šį dokumentą į stalčių, paaiškėjus, kad Izraelyje rugsėjo 17 dieną bus rengiami pakartotiniai rinkimai.

Be to, ketvirtadienį iškilo naujų klausimų dėl iniciatyvos, atsistatydinus D. Trumpo patarėjui Artimųjų Rytų klausimais Jasonui Greenblattui (Džeisonui Grinblatui).

Tačiau M. Pompeo, atsakydamas į klausymus Kanzaso valstijos universitete, paneigė kalbas, kad plano pristatymas vėl atidedamas ilgam laikui.

„Jau pustrečių metų dalyvavome plačiose konsultacijose regione ir, manau, kad artimiausiomis savaitėmis pristatysime mūsų viziją“, – sakė M. Pompeo.

„Tikiuosi, kad pasaulis... palaikys ją pirmuoju žingsniu, pagrindu, leisiančiu judėti pirmyn“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

Jis pavadino pastangas pasiekti taiką Artimuosiuose Rytuose „sudėtinga problema, kurią galiausiai teks pačioms išspręsti toms dviems tautoms, bet mes intensyviai dirbame ta linkme“.

Amerikiečių iniciatyvos ekonominė dalis buvo pristatyta birželį, kai D. Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) per Bahreine surengtą konferenciją paskelbė apie numatomas 50 mlrd. JAV dolerių (43,9 mlrd. eurų) investicijas Artimuosiuose Rytuose.

Vis tik palestiniečių vadovybė jau atmetė amerikiečių planą, nurodydama, kad D. Trumpo veiksmai pademonstravo jį esant akivaizdžiai šališką Izraelio naudai.

JAV prezidentas 2017 metų gruodį priėmė sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, pažeisdamas dešimtmečius gyvavusį konsensusą, kad dėl šio miesto statuso turi būti sprendžiama platesnio Artimųjų Rytų taikos proceso kontekste.

Be to, Baltieji rūmai nutraukė šimtų milijonų dolerių paramą palestiniečiams ir uždarė faktinę jų ambasadą Vašingtone.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

o

kas zydams Jeruzale atidave neatsiklause Palestinos juk trumpas tik marionete zydu apsupty neveltui ir N.Venskienes nenori pripazinti politprieglobscio jeskotojos statuso nes satansionistyne itaka jav gai kur viskas perkama uz zalius o parduodama uz raudonus....

jai

kas nori taikos ir atgrasimo ypatingai nuo JAV, turėtų įsigyti atominius ginklus

Anonimas

Amerikosai - PRIDURKAI.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS