M. Pompeo atšaukė vizitą Maskvoje: vyks į Briuselį aptarti Irano klausimo | KaunoDiena.lt

M. POMPEO ATŠAUKĖ VIZITĄ MASKVOJE: VYKS Į BRIUSELĮ APTARTI IRANO KLAUSIMO

  • 0

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį vyksta į Briuselį aptarti „neatidėliotinų klausimų“, įskaitant Irano branduolinį susitarimą, Europos šalių, kurios pasirašė tą sutartį, lyderiams susirinkus aptarti, kaip išvengti jos žlugimo.

Išaugus įtampai tarp Vašingtono ir Teherano, Europos Sąjunga pabrėžia esanti pasiryžusi išsaugoti 2015 metais pasirašytą Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), turintį suvaržyti Irano branduolines ambicijas mainais į sankcijų sušvelninimą.

Gegužės 8-ąją, praėjus lygiai metams po JAV pasitraukimo iš šios sutarties ir Jungtinių Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) atnaujinus vienašališkas ekonomines sankcijas, Iranas paskelbė stabdantis dalį joje numatytų savo įsipareigojimų.

JAV savo ruožtu ir toliau didina spaudimą savo priešininkui Iranui. Penktadienį Jungtinės Valstijos pranešė siunčiančios į Vidurio Rytus jūrų desanto operacijų laivą ir raketų „Patriot“ bateriją, o kiek anksčiau jau dislokavo ten lėktuvnešį ir bombonešių B-52.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pabrėžė, kad dialogas yra „vienintelis ir geriausias būdas atsižvelgti į skirtumus ir išvengti eskalacijos“ regione. Tai ji sakė pirmadienį atvykusi į Briuselyje rengiamą Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Ir toliau visiškai palaikome branduolinį susitarimą su Iranu, visišką jo įgyvendinimą“, – pridūrė F. Mogherini.

„Mums tai buvo ir bus svarbiausias (branduolinio ginklo) neplatinimo architektūros elementas tiek pasaulyje, tiek regione“, – teigė ji.

28 ES šalių diplomatijos vadovų susitikimo kuluaruose atskirai susitikti žada JCPOA signatarės Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija. Per pastarąjį susitikimą britų, prancūzų ir vokiečių pareigūnai su F. Mogherini aptars, kaip išsaugoti Irano branduolinį susitarimą.

„Mes Europoje sutinkame, kad šis susitarimas yra reikalingas mūsų saugumui. Niekas nenori, kad Iranas gautų branduolinę bombą“, – pareiškė į Briuselį atvykęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas).

„Todėl ir toliau remsime šios sutarties įgyvendinimą“, – pridūrė jis.

JAV valstybės departamentas nekonkretizavo M. Pompeo darbotvarkės pasikeitimų, tik nurodė, kad Briuselyje vyks valstybės sekretoriaus derybos su prancūzų, britų ir vokiečių pareigūnais.

F. Mogherini gana šaltai sureagavo į žinią apie M. Pompeo vizitą ir nurodė, kad Briuseliui apie JAV valstybės sekretoriaus atvykimą buvo pranešta paskutinę minutę.

„Būsime čia visą dieną, (turime) užimtą darbotvarkę, tad pažiūrėsime,.. kaip ir ar sugebėsime suplanuoti susitikimą (su M. Pompeo)", – sakė ES diplomatijos vadovė žurnalistams.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) praėjusią savaitę paskelbė, kad jo šalis nebesilaikys kai kurių įsipareigojimų pagal JCPOA ir pagrasino žengti dar toliau, jeigu susitarime tebedalyvaujančios šalys, įskaitant ES, per 60 dienų neužtikrins sankcijų sušvelninimo, turinčio atsverti D. Trumpo atnaujintą puolimą prieš šiitiškos respublikos ekonomiką.

Europa savo ruožtu atmetė tą Irano ultimatumą.

M. Pompeo sprendimas skristi į Briuselį reiškia, kad JAV diplomatijos vadovas pirmadienį nenuvyks planuoto vizito į Maskvą.

Vis dėlto antradienį M. Pompeo lankysis Rusijos Juodosios jūros Sočio kurorte, kur planuojami jo susitikimai su rusų prezidentu Vladimiru Putinu ir užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, pranešė JAV valstybės departamento pareigūnas prieš valstybės sekretoriui išvykstant iš Vašingtono.

Praėjusią savaitę M. Pompeo taip pat atšaukė keliones į Vokietiją ir Grenlandiją, kad galėtų susikoncentruoti į išaugusią įtampą dėl Irano.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS