Malonė pedofilui lėmė Islandijos koalicijos skilimą | KaunoDiena.lt

MALONĖ PEDOFILUI LĖMĖ ISLANDIJOS KOALICIJOS SKILIMĄ

Beveik prieš metus dėl „Panama Papers“ skandalo bei iškilusių faktų apie vyriausybės vadovus Islandijoje įvyko priešlaikiniai rinkimai, po kurių valdančioji koalicija buvo formuojama net du mėnesius ir, deja, po devynių mėnesių skilo.

Priežastis – sugriautas pasitikėjimas paaiškėjus, kad premjero tėvas pasirašė garbės grąžinimo aktą nuteistam pedofilui, 2004 m. baigusiam atlikti bausmę.

Kaip praneša LRT RADIJAS iš Islandijos, šis įvykis buvo  paskutinis lašas koalicijos partnerių kantrybės taurėje, todėl spalio 28 d. Islandijoje vėl įvyks priešlaikiniai rinkimai, apie kuriuos oficialiai pranešė Islandijos prezidentas Gudni Th. Johannessonas.

Rinkimų rezultatus sunku prognozuoti, bet jau dabar akivaizdu, kad skandalas pakoregavo partijų reitingus ir, kovojant dėl vietų parlamente, gali duoti teigiamų rezultatų kai kurioms mažesnėms partijoms.

Skandalas konsultavimo rinkoje

Skandalas įvyko ir Islandijos konsultavimo rinkoje. Bendrovė „Sjon ehf“, per tarpinę įmonę valdanti dalį didžiausio Islandijos gėrimų gamintojo „Olgerdin“ akcijų, reikalauja 300 mln. Islandijos kronų (beveik 2,5 mln. eurų) žalos atlyginimo iš bendrovės „Audur Capital“, kuri šiandien jau yra finansinių konsultacijų įmonės „Virding“ sudėtyje. 

Skelbiama, kad ieškovai patyrė beveik 1 mlrd. Islandijos kronų nuostolių, kaip neplanuotų mokesčių, dėl netinkamų finansinių ir investicinių „Audur Capital“ konsultacijų.

Tokie ieškiniai itin reti mažoje Islandijos rinkoje, todėl jau dabar sulaukė didžiulio atgarsio ir sujudimo konsultavimo rinkoje.

Papiktino kanadiečių įmonė

Ir dar vienas skandalas. Paaiškėjo, kad jau nuo 2011 m. kanadiečių įmonė „High Liner Foods“, sudariusi kontraktą su viena Islandijos įmone, išsinuomojo prekės ženklą „Icelandic Sea Food“ („Islandiški žuvies produktai“). Ženklindama šiuo ženklu savo produkciją, įmonė dideliais kiekiais, ypač Šiaurės Amerikoje, pardavinėjo Azijos vandenyse sugautą žuvį, pvz. kinišką tilapiją.  

Įmonių pasirašyto kontrakto galiojimas baigiasi kitais metais ir esamomis sąlygomis planuojama jo nepratęsti. Nors kompanijų atstovai teigia, kad „High Liner Foods“ parduodama produkcija yra aukštos kokybės, Islandijos visuomenę piktina tokie prekybininkų žaidimai vartotojų asociacijomis, nes Islandija turi gilias žvejybos tradicijas bei garsėja kokybiška žuvimi, o žvejybos sektorius yra reikšmingas Islandijos ekonomikoje.

Rugsėjo pramoga – avių suvarymai

Islandiška aviena yra tarp labiausiai vertinamų mėsos rūšių pasaulyje. Viena to priežasčių ta, kad Islandijoje avys visą vasarą ganosi laisvai didžiuliuose kalnuotuose plotuose, itin švarioje gamtoje. Tačiau kiekvieną rugsėjo savaitgalį kiekviename Islandijos avių ūkyje organizuojami avių suvarymai. Fermeriai, jodami ant arklių bei pasitelkdami į pagalbą šunis, parvaro avis nuo kalnų, o susirinkę pagalbininkai padeda avis uždaryti į gardus.

Tokių suvarymų pagalbininku gali tapti kiekvienas panorėjęs. Po suvarymų visi vaišinami kava, blynais, tradicine islandiška sriuba ar šlakeliu islandiškos kmynų degtinės, dainuojamos tradicinės dainos.

Ši viena seniausių Islandijos kultūrinių tradicijų jau tampa populiaria pramoga ir tarp turistų, kurių skaičius šalyje ir toliau auga, o šiais metais sieks apie 2 mln.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS