Maskva: nėra naujų įrodymų, kad Rusija remia separatistus Ukrainoje | KaunoDiena.lt

MASKVA: NĖRA NAUJŲ ĮRODYMŲ, KAD RUSIJA REMIA SEPARATISTUS UKRAINOJE

  • 2

Ukraina nepateikė naujų įrodymų, kad Rusija tiekia ginklus ir pinigus prorusiškiems separatistams, todėl Kijevo iniciatyva iškelta byla turėtų būti atmesta, pirmadienį Jungtinių Tautų teismui pareiškė vienas Maskvos atstovas.

Jo teigimu, Ukraina taip pat nepateikė naujų įrodymų, jog Rusija perdavė separatistams raketą „žemė–oras“, kuria 2014 metais buvo numuštas bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas. Per tą incidentą žuvo 298 žmonės.

„Ukraina nepateikė naujų tvirtų įrodymų, kurie priverstų teismą pakeisti savo nuomonę“, – Hagoje įsikūrusiam Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT) sakė Dmitrijus Lobačas.

„Šis teismas nustatė, kad Ukrainos byla dėl terorizmo finansavimo yra nepagrįsta“, – pareiškė D. Lobačas, turėdamas omeny 2017 metais TTT teisėjų prieitas išvadas.

Kijevas tais metais apskundė Maskvos veiksmus 1946-aisiais įsteigtam teismui, sprendžiančiam šalių ginčus. Ukraina tąsyk apkaltino savo kaimynę palaikant separatistus sukilėlius ir tiekiant jiems lėšų bei ginklų, įskaitant raketų sistemą BUK, iš kurios 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs malaiziečių laineris.

Ukraina taip pat kaltina Rusiją Maskvos aneksuotame Krymo pusiasalyje gyvenančių totorių ir kitų etninių mažumų „sistemine diskriminacija“.

Vis dėlto TTT 15 teisėjų kolegija 2017 metų balandį atmetė Kijevo raginimą imtis skubių priemonių, siekiant užkirsti kelią numanomam pinigų ir ginklų siuntimui iš Rusijos į karo draskomą Ukrainos rytinę dalį.

Vis tik Hagos Taikos rūmuose posėdžiaujantys teisėjai paragino Maskvą ginti etninių mažumų teises Kryme.

Pirmadienį dar vienas Rusijos teisininkas pareiškė, jog Kijevas taip pat nepateikė jokių naujų įrodymų, kad Rusija prisidėjo prie reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo.

„Niekas nepasikeitė. Nėra naujų esminių įrodymų“, – teisėjams sakė Samuelis Wordsworthas (Samjuelis Vordsvortas).

2014 metų vasarį Kijeve nuvertus Kremliaus remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių tarp prorusiškų sukilėlių ir ukrainiečių vyriausybinių pajėgų įsiplieskė konfliktas, pareikalavęs jau 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Abiejų šalių santykiai dar paaštrėjo, Maskvos teismui prieš savaitę patvirtinus sprendimą pratęsti pernai prie Krymo krantų suimtų 24 ukrainiečių jūreivių areštą.

Rusijos pasieniečiai lapkritį Kerčės sąsiauryje apšaudė ir perėmė tris ukrainiečių karo laivus, mėginusius per Juodąją jūrą pasiekti Azovo jūrą.

Šis incidentas buvo pirmoji atvira Kijevo ir Maskvos konfrontacija nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O

O tai donbaso teroristai tankus ir raketas ir kitus ginklus is turgsus perka idomu uz kieno pinigus

jau

tiek metų, kaip vyksta pastovūs Donbase susirėmimai, apšaudymai, na užimtų ruskiai tas teritorijas ir baigtusi viskas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS