Maskvos teismas pripažino A. Navalną kaltu šmeižto byloje | KaunoDiena.lt

MASKVOS TEISMAS PRIPAŽINO A. NAVALNĄ KALTU ŠMEIŽTO BYLOJE

Maskvos teismas šeštadienį pripažino Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną kaltu šmeižto byloje, praėjus kelioms valandoms po kito teismo sprendimo patvirtinti jam ilgesnę kaip pustrečių metų įkalinimo bausmę.

Teisėja Vera Akimova sakė, kad A. Navalnas kaltas dėl šmeižto prieš vieną karo veteraną. A. Navalnas šį 94 metų vyrą ir keletą kitų žmonių savo „Twitter“ žinutėje pavadino „išdavikais“, kai jie pasirodė viename prokremliškame Konstitucijos pataisas reklamuojančiame vaizdo klipe.

V. Akimova įpareigojo A. Navalną sumokėti 850 tūkst. rublių (9,5 tūkst. eurų) baudą.

A. Navalnas savo žinutėje smerkė žmones, minėtame vaizdo įraše pasisakiusius už pernai priimtas konstitucijos pataisas, atveriančias kelią prezidentui  Vladimirui Putinui likti valdžioje iki 2036 metų.

Šią šmeižto bylą plačiai nušvietė valstybinė televizija. A. Navalnas kaltino Rusijos valdžią naudojantis veteranu kaip „marionete“, kad sukompromituotų savo oponentą.

„Vieną dieną šis teismas kainuos daug daugiau negu šis veteranas gavo per pastaruosius ketverius metus iš tos pačios valstybės, drįstančios tvirtinti, kad ji rūpinasi veteranais“, – sakė A. Navalnas.

Jo šalininkai sakė, kad šios bylos tėra priemonės nutildyti valdžios korupciją viešinantį oponentą ir užgniaužti jo politines ambicijas.

Kremlius savo ruožtu teigė neturįs nieko bendra su teismo bylomis prieš A. Navalną ir kad anksčiau šeštadienį kito teismo priimtas sprendimas nepatenkinti opozicionieriaus apeliacijos nepakeis Rusijos politinių jėgų pusiausvyros prieš vėliau šiais metais vyksiančius parlamento rinkimus.

„Politinis gyvenimas bus turtingas ir daugiaplanis“, – sakė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vakarai spaudžia A. Navalną paleisti

44 metų kovotojas su korupcija ir garsiausias prezidento Vladimiro Putino opozicionierius A. Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną, vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusių metų vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl šio apnuodijimo jis kaltina Kremlių ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB).

Anksčiau šeštadienį teisėjas Dmitrijus Balašovas nesutiko patenkinti apeliacijos dėl vasario 2-ąją paskelbtos nutarties, kad vienoje A. Navalnui iškeltoje byloje 2014 metais paskirta lygtinė bausmė turi būti paskirta realiu laisvės atėmimu.

Rusija pastarosiomis savaitėmis buvo spaudžiama Vakarų šalių paleisti A. Navalną.

Po apnuodijimo rugpjūtį opozicionierius kelis mėnesius gydėsi Vokietijoje. Rusija ne kartą tvirtino neturinti su šiuo incidentu nieko bendra.

A. Navalno suėmimas jam grįžus į Rusiją išprovokavo masinius protestus visoje šalyje, per kuriuos buvo sulaikyta daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Europos Sąjunga perspėjo galinti paskelbti naujų sankcijų Maskvai.

EŽTT šią savaitę paskelbė, kad Rusija privalo nedelsdama paleisti A. Navalną, bet rusų Teisingumo ministerija šį reikalavimą iškart atmetė.

A. Navalno įkalinimas paaštrino Maskvos santykių su Vakarais krizę, besitęsiančią nuo Krymo aneksijos 2014 metais.

ES užsienio reikalų ministrai, svarstantys naujas sankcijas Rusijai, sekmadienį planuoja susitikti Briuselyje su dviem svarbiais A. Navalno bendražygiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

TIKRAI

Taip ir reikia šitam smulkiam aferistui

Kęstas

Pagal naują taktiką A. Navalno šalininkai protestuos kiemuose, užsidarę namų tualetuose, rėkaudami iš ten, kad Krymas - Rusijos. Lietuvoje taip rėkauti uždrausta, todėl garsai bus cenzūruojami, girdėsime tik įprastus tualeto garsus. Demaskuok... Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

realiai

Už karo veterano ir šiaip garbingo amžiaus žmogaus viešą apšmeižimą ir pasityčiojimą gaus baudą , (milijonieriui tai centai), o už finansines aferas ir išgrobstytas prancūzų įmonės lėšas teks atsėdėti iki galo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS