A. Merkel ragina derybas dėl koalicijos pradėjusias partijas ieškoti kompromiso | KaunoDiena.lt

A. MERKEL RAGINA DERYBAS DĖL KOALICIJOS PRADĖJUSIAS PARTIJAS IEŠKOTI KOMPROMISO

  • 1

Darbą baigianti Vokietijos kanclerė Angela Merkel netiesiogiai paragino politikos lyderius įveikti savo nesutarimus, sekmadienį partijoms pradėjus derybas dėl to, kas taps jos įpėdiniu po praėjusios savaitės rinkimų.

Kalbėdama rytiniame Halės mieste vykusioje ceremonijoje Vokietijos susijungimui 1990 metais paminėti A. Merkel sakė, kad šalis vėl turi galimybę formuoti savo ateitį.

„Galime ginčytis, kaip [tai padaryti] ateityje, tačiau mes žinome, kad atsakymas yra mūsų rankose, kad mes turime klausytis ir kalbėtis vieni su kitais, kad mes turime nesutarimų, bet svarbiausią – bendrų dalykų“, – kalbėjo A. Merkel.

„Būkite pasirengę naujiems susitikimams, domėkitės kitais, pasakokite savo istoriją ir toleruokite skirtumus, – ragino A. Merkel. – Tokia yra 31 metų Vokietijos vienybės pamoka“.

Savo, kaip skelbiama, paskutinėje svarbioje kanclerės kalboje ilgametė Vokietijos lyderė netiesiogiai pasiuntė žinutę dėl naujos vyriausybės formavimo besiderantiems politikams.

A. Merkel, valdžioje išbuvusi 16 metų, paliks kanclerės postą, kai tik bus suformuota nauja koalicija. Praėjusios savaitės rinkimuose daugiausiai balsų surinko jos koalicijos partnerė Socialdemokratų partija (SPD).

SPD ir jos kandidatas Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) surinko 25,7 proc. balsų, o Armino Lascheto (Armino Lašeto) vedamo A. Merkel krikščionių demokratų bloko CDU/CSU pasirodymas tapo antirekordinis – už jį balsavo 24,1 proc. piliečių, mažiausiai nuo Antrojo pasaulinio karo.

Sekmadienį abi partijos pradeda derybas su žaliaisiais ir  liberalia partija FDP.

„Mes kartais pernelyg lengvabūdiškai žiūrime į savo demokratijos pasiekimus“, – A. Merkel sakė savo kalboje, prašydama visuomenės „atstumti radikalizaciją“ ir prisimindama prieš dvejus metus neonacių įvykdytą išpuolį prie Halės sinagogos.

Ji pridūrė, kad „įvairovė ir skirtumai“ nekelia grėsmės visuomenei, kaip tai parodė Vokietija per visus tuos metus nuo Berlyno sienos griūties.

Iki Vokietijos susijungimo rytinėje komunistinėje šalies dalyje gyvenusi politikos veteranė iš pažiūros buvo susijaudinusi, kai prisiminė savo kovą su „prietarais“, ir paprašė parodyti daugiau pagarbos buvusios Rytų Vokietijos gyventojų asmeninėms istorijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ty

stasy babulia priviazala doiclanda na veriovucke za gaz putiovogo kotoryji budet s erdoganom posylat brodiag za neposlusnast otrezut veriovucku zimoji i doiclandu kapec;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS