Metinis Kinijos naftos importas iš Rusijos padidėjo 55 proc. | KaunoDiena.lt

METINIS KINIJOS NAFTOS IMPORTAS IŠ RUSIJOS PADIDĖJO 55 PROC.

Kinijos metinis naftos importas iš Rusijos gegužę išaugo 55 proc., pirmadienį parodė muitinės duomenys, Vakarams paskelbus sankcijas degalų importui iš Maskvos dėl jos invazijos į Ukrainą.

Praėjusį mėnesį antra pagal didumą pasaulio ekonomika importavo iš Rusijos apie 8,42 mln. tonų naftos, Pekinas ir toliau atsisako pasmerkti Maskvos karą. Remiantis Muitinės administracijos duomenimis, šis skaičius padidėjo nuo 5,44 mln. tonų Kinijos importo 2021 m. gegužę, Rusija aplenkė Saudo Arabiją kaip svarbiausią Kinijos naftos šaltinį. Gegužę Kinija iš Saudo Arabijos importavo 7,82 mln. tonų naftos.

Nauji muitinės duomenys pasirodė praėjus keturiems mėnesiams nuo karo Ukrainoje pradžios, kitiems pirkėjams vengiant Rusijos energijos importo. Nors paklausa Kinijoje tebėra nuslopusi, praėjusį mėnesį buvo šiokio tokio pagerėjimo, nes po didžiausio nuo pirmųjų pandemijos dienų COVID protrūkio šalyje miestai pradėjo švelninti apribojimus dėl viruso. Tai leido palengvinti kai kurias tiekimo grandinės problemas ir suaktyvino pramoninę gamybą, rodo oficialūs duomenys.

Remiantis „Bloomberg News“, naujausi rusiškos naftos pirkimai Kinijoje buvo rekordiniai.

Parama Rusijai

Pekinas, nuolat atsisakantis pasmerkti kruviną Maskvos invaziją į Ukrainą, taip pat kaltinamas diplomatiniu Rusijos dangstymu, ardančiu Vakarų sankcijas ir ginklų pardavimą Kyjivui. Pastaraisiais metais Pekinas ir Maskva, kadaise aršūs šaltojo karo priešai, stiprino bendradarbiavimą kaip atsvarą pasauliniam JAV dominavimui. Šalys suartėjo politinėje, prekybos ir karinėje srityse, savo santykius jos apibūdina kaip „neturinčius ribų“. Anksčiau šį mėnesį jos atidarė pirmąjį kelią tiltu, kuris sujungė dvi šalis iš Rusijos Tolimųjų Rytų Blagoveščensko į Šiaurės Kinijos Heihės miestą. Praėjusią savaitę per pokalbį telefonu prezidentas Xi Jinpingas patikino prezidentą Vladimirą Putiną, kad Kinija remia Rusijos „suverenumą ir saugumą“. Kremlius pareiškė, kad šalys susitarė paspartinti ekonominį bendradarbiavimą „neteisėtų“ Vakarų sankcijų akivaizdoje.

Vakarai paskelbė precedento neturinčias sankcijas Rusijai kaip atsaką į karą Ukrainoje, tad Maskva ieško naujų rinkų ir tiekėjų, kurie pakeistų pagrindines užsienio įmones, po invazijos palikusias Rusiją. 27 narių Europos Sąjunga gegužės pabaigoje susitarė dėl sankcijų paketo, stabdančio didelę Rusijos naftos importo dalį. JAV jau anksčiau uždraudė Rusijos naftą, o Europos šalys nuo šio importo priklausomos kur kas labiau. Energija yra pagrindinis V. Putino vyriausybės pajamų šaltinis, o Vakarų valstybės bando izoliuoti Maskvą ir pakirsti jos galimybes tęsti karą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rusu vatnikui

Kas del rusijos galios, antroji gali giausia valatybe parode, kaip ji uzgrobia per tris dienas Ukraina. Pradetum skaiciuoti savo kareivius, mulki tu rusiskas. O kinija be vakaru yra niekas.

Paskutiniam

Oh vatnike, uzsikimsk gi pidoraska ;). Kinija niekada nepirks is rusijos nei naftos, nei duju tiek , kiek europa pirko. Tavo mylimoji rusija jau ant keliu vaiksto, o tu cia triedi, kad mes pries jus, mongoloidus muzikus, ant keliu klaupsimes ;)))))))). Rusiskas isgama

nuomonė

Ateis netrukus laikas, kai Vakarai maldaus pas rusus dujų ir naftos, deja ,viskas bus atiduota kinams. Rusija+ Kinija = jėga, kurios neįveiks jokie NATO .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS