Migrantai veržiasi ir į Lenkiją: Varšuva prakalbo apie Minsko hibridinį karą prieš ES | KaunoDiena.lt

MIGRANTAI VERŽIASI IR Į LENKIJĄ: VARŠUVA PRAKALBO APIE MINSKO HIBRIDINĮ KARĄ PRIEŠ ES

Nelegalių migrantų srautas krypsta ne tik į Lietuvą, bet ir į Lenkiją. Kaimyninės šalies pareigūnai pastarosiomis dienomis pasienyje sulaiko vis daugiau svetimšalių.

Pasak „Reuters“, Lenkija apkaltino Baltarusiją siunčiant migrantus pasienio link ir taip keršijant už Varšuvos sprendimą suteikti prieglobstį baltarusei sportininkei Kryscinai Cimanouskajai.

„Pastarosiomis dienomis matome migrantų srauto didėjimą. Laikome tai reakcija į sprendimą suteikti prieglobstį baltarusei bėgikei“, – ketvirtadienį teigė Lenkijos vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas.

Jo teigimu, taip Minskas vykdo hibridinį karą prieš ES.

Iki praeito savaitgalio buvusi beveik visiškai nežinoma 24 metų K. Cimanouskaja sekmadienį atsidūrė Tokijo olimpines žaidynes supurčiusio didelio skandalo centre, kai sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, esą užregistravusią sportininkę dalyvauti estafetės rungtyje jai to nežinant.

Anot K. Cimanouskajos, kurios specializacija – 200 metrų distancija, po išsakytos kritikos ją bandyta prievarta išsiųsti namo.

Ji sakė, kad baiminasi, jog sugrįžus į tėvynę jos gyvybei gali iškilti pavojus.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis Aliaksandras Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

K. Cimanouskaja buvo viena iš daugiau kaip 2 tūkst. baltarusių sporto veikėjų, pasirašiusių atvirą laišką, kuriuo buvo reikalaujama, kad būtų surengti nauji rinkimai ir paleisti politiniai kaliniai.

Trečiadienį K. Cimanouskaja atskrido į Lenkiją, kuri jai suteikė humanitarinę vizą. Sportininkė pareiškė, kad yra „laiminga būdama saugi“ Varšuvoje.

Lenkijoje sulaikytas dar 71 migrantas, neteisėtai kirtęs Baltarusijos sieną

Lenkijoje sulaikytas dar 71 migrantas, neteisėtai kirtęs sieną su Baltarusija, penktadienį pranešė pareigūnai.

Kaip nurodė Palenkės vaivadijos sienos apsaugos padalinio atstovė Katarzyna Zdanowicz (Katažyna Zdanovič), užsieniečiai, tarp kurių buvo 15 moterų ir 33 nepilnamečiai, veikiausiai yra Afganistano piliečiai. Jie buvo sulaikyti Palenkės vaivadijos Novy Dvoro pasienio posto pareigūnų.

Trečiadienį panašiomis aplinkybėmis buvo sulaikyti 62 sieną su Baltarusija neteisėtai kirtę asmenys – 50 irakiečių, 11 iraniečių ir vienas Kamerūno pilietis.

Šie incidentai didina susirūpinimą, kad Lietuvoje ekstremalią padėtį privertęs paskelbti iš Baltarusijos plūstantis migrantų srautas, kurį Lietuvos pareigūnai laiko Minsko autoritarinio režimo hibridine ataka, gali būti nukreiptas ir į kitas kaimynines ES valstybes, įskaitant Lenkiją.

Nuo šių metų pradžios Palenkės vaivadijoje sienos apsaugos pareigūnai sulaikė iš viso 522 sieną su Baltarusija neteisėtai kirtusius asmenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kol Lietuva kovojo ,kaip galedama su LIETUVOS sienos pazeidejais ---Lenkija ir Latvija tyliai tupejo ir stebejo ;dabar jie pajuto bulbanoso piktadarybes ir ju kinkme,, Biauru,tiesa? Kovoti reikia drauge ,,jei prieshas ---visiems grasina

Taigi \\\\\.../////

"ministrė" biliotaitė pasekė Brolių Grimų pasakas.

klausimas

Iš kur tos pasakos, kad ES rojus ir manai byra iš dangaus? Ar ne politikai pasakas seka žmonėms, kad galima nedirbti, gauti butus, maistą, užtenka tik atkeliauti į ES? Baigsis pasakų sekimas, baigsis migracija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS